VOLG ONS OOK OP:

Verbod op schooldebatten

Nieuws • 20 april 2014

Gisteren raakte bekend dat de administratie van Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet politieke debatten in scholen wil verbieden. Als Vlaams Belang Jongeren vinden wij dat we niet anders kunnen dan hierop reageren.

Graag onderstrepen wij het feit dat zulke debatten cruciaal zijn, niet alleen voor de algemene ontwikkeling maar zeker ook voor de politieke bewustwording van de leerlingen. Hiermee sluiten we ons aan bij zowel Mieke Van Hecke, hoofd van het katholieke onderwijs als bij Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs.

Het verbieden van zulke debatten kan alleen maar negatieve gevolgen voor de leerlingen opleveren. Niet alleen wordt zo hun kans ontnomen om zelf te kunnen interageren met de politici en aldus het aloude beeld van een ver-van-mijn-bed-show te doorbreken ook de kennis die ze bij zulke debatten vergaren dreigt verloren te gaan. Een klassieke les heeft namelijk zelden hetzelfde effect als een politiek debat.

Het argument dat politieke debatten kunnen leiden tot politieke propaganda staat trouwens zeer wankel op zijn benen. Niet alleen is het de taak van de school en/of de moderator van dienst om de objectiviteit te behouden, kritisch denken kadert ook perfect in de vaardigheden die we de leerlingen willen aanbrengen. Laat de jongeren zelf nadenken en zelf hun beslissingen maken.

Daarom zeggen wij als Vlaams Belang Jongeren: Geen censuur maar een denkcultuur!

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31