VOLG ONS OOK OP:

VBJ in Catalunya

Nieuws • 05 augustus 2016

Van 23 tot 30 juli trokken we richting Catalonië voor onze jaarlijkse Zomeruniversiteit: een week boordevol politieke vorming, kameraadschap en zomerse ontspanning!

We verbleven er in een leuk vakantiehuisje met zwembad, barbecue en een groot terras waarvan we -gezien de weergoden ons goed gezind waren- ruimschoots konden genieten. Catalonië, net als Vlaanderen een fiere en economisch sterke regio, streeft ook naar een eigen onafhankelijke staat, iets waarover VVB-voorzitter Bart De Valck ons ruimschoots toelichting gaf.

Gezien ons dorpje maar net voorbij de Pyreneeën lag, konden we ook enkele Franse sprekers uitnodigen. Huidig voorzitter van het ‘Front National de la Jeunesse’ Gaëtan Dussausaye gaf een uiteenzetting over de geschiedenis van het FN en van het nationalisme in Frankrijk. Zijn voorganger Julien Rochedy gaf op zijn beurt een voordracht over de Syrische Burgeroorlog, de bijhorende geopolitieke intriges en de uiterst tendentieuze berichtgeving hierover in de Westerse pers.

Tussen de sessies door was er onder het motto ‘Mens sana in corpore sano’ natuurlijk ook ruimte voorzien om te sporten, inclusief golfinitiatie in één van de buurdorpjes. In Catalonië konden we natuurlijk ook niet heen om een bezoekje aan Barcelona met onder meer de Sagrada Família en de Rambla’s – en aan Gerona, zo’n beetje de hoofdstad van de onafhankelijkheidsbeweging.

De sfeer zat gedurende de reis in elk geval goed. Dat viel te merken tijdens een bijzonder plezierige cantus en tijdens de avonden aan het zwembad die gewoonlijk tot diep in de nacht bleven duren. Wat de jonge deelnemers zelf in petto hadden, konden ze tonen gedurende verschillende opdrachten doorheen de week: een promotiefilmpje in elkaar boksen, een pamflet ontwerpen en zelf in debat gaan met voorzitter Tom Van Grieken en fractieleider Chris Janssens – die voor de verandering eens in de huid van onze tegenstanders kropen.

Na het examen bracht Tom Van Grieken tenslotte een inspirerende ‘boodschap aan de jeugd’ vooraleer de deelnemers hun diploma te overhandigen. Hij herinnerde ons er aan waarom wij als nationalisten niet de gemakkelijke weg hebben gekozen, niet de weg van de minste weerstand of de vriendjespolitiek – maar de énige juiste weg: die van de trouw aan onze idealen, aan het Vlaamse volk en aan de Europese beschaving!

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31