VOLG ONS OOK OP:

Protest tegen opvang asielzoekers

Nieuws • 04 januari 2011

De afgelopen weken kregen de massaal toegestroomde asielzoekers alle aandacht van media en politiek. Door een tekort aan opvangplaatsen dreigen vele asielzoekers geen onderkomen te vinden. “Ondanks het feit dat er dit jaar niet minder dan 3.500 nieuwe opvangplaatsen werden gecreëerd en er onlangs nog 4.000 extra plaatsen werden aangekondigd, blijft de opvangcrisis onverminderd aanslepen,” zegt de voorzitter van VBJ regio Leuven Andy Bonnyns. “Hoe men het ook draait of keert: deze asielcrisis is het gevolg van het rampzalige beleid van de politici.”

Ook de Diestse OCMW-voorzitter Flor Koninckx is daar volgens Bonnyns mee verantwoordelijk voor: “Hij kondigde onlangs aan dat de stad Diest 21 extra opvangplaatsen voor asielzoekers zal voorzien omdat hij van mening is ‘dat  iedere stad of gemeente zijn verantwoordelijkheid moet opnemen’. Daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost; de Diestenaar wordt weeral eens voor voldongen feiten gesteld.”

Kort voor de gemeenteraad van Diest voerde VBJ actie om de hele kwestie aan te kaarten: “Het is niet de taak of de verantwoordelijkheid van de lokale besturen om het falend asielbeleid van de nationale politiek over te nemen. Meer nog: door extra opvangplaatsen te creëren, zal er helemaal niets veranderen aan de toestroom van gelukzoekers,” vindt Bonnyns. “Volgens ons moeten asielzoekers heel de procedure opgevangen worden in gesloten centra en moeten ze bij afwijzing van hun dossier onmiddellijk teruggestuurd worden naar hun land van herkomst. De boodschap is dus duidelijk: in Diest geen plaats voor bijkomende asielzoekers!”

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31