VOLG ONS OOK OP:

Interview met Karolien en Veroniek Dewinter

In de media, Nieuws • 25 november 2013

Vandaag, maandag 25 november 2013, verscheen er een interview met Veroniek en Karolien Dewinter in “Gazet van Antwerpen”. Hieronder kan u het volledige artikel lezen.

Filip Dewinter stuurt jongste dochter naar Wallonië, oudste naar Europees Parlement

Het lijkt politieke zelfmoord: een VB’er die opkomt in Wallonië. Toch is dat het plan voor de verkiezingen in 2014. Die taak is weggelegd voor Veroniek Dewinter (19), de jongste dochter van boegbeeld Filip Dewinter. Zijn oudste dochter, Karolien (24), waagt haar kans op de Europese lijst van Vlaams Belang.

Veroniek, ik neem aan dat je niet spontaan hebt toegehapt om op een Waalse Vlaams Belang-lijst te gaan staan en eerst een auto van papa hebt geëist?

Veroniek Dewinter: Nee hoor, hij heeft het idee gewoon op tafel gegooid en ik was er meteen mee weg. Hij wist dat ik al enige tijd op een lijst wilde staan. Mijn zus Karolien is vorig jaar al in Merksem opgekomen en is nu gemeenteraadslid. Dat wilde ik ook. Papa vond het zelf een leuk idee: twee dochters in de politiek. En ik ben er wel mondig genoeg voor, denk ik. (lacht) Ik zie dit als een voorzichtige stap in de politiek.

Voorzichtig? Dit is toch meteen een grote en moeilijke opgave: stemmen gaan ronselen in het hol van de leeuw?

Veroniek: Goh, ik hoef niet verkozen te worden. Echt grote druk is er niet. Onze aanwezigheid in Wallonië is veeleer symbolisch. Niet bepaald ambitieus. De klauwen van de Vlaamse leeuw lijken laknageltjes. Veroniek: Dan vergis je je. We gaan de harde lijn doortrekken in Wallonië en de rest van Europa. We zijn wel vrouw, maar niet soft. We zijn echte Dewinters, hoor!

Je zus schrikt van je toon. Je lijkt minder zeker, Karolien.

Karolien Dewinter: We houden het menselijk. Man of vrouw, we delen dezelfde ideologie binnen Vlaams Belang. Daar is geen discussie over mogelijk. Maar als vrouw in de politiek kan je wel wat doen aan de verpakking. Die gaat misschien toch ‘anders’ zijn.

Jullie gaan dus niet met die vliegenmeppers van Elio Di Rupo zwaaien in Wallonië?

Veroniek: Toch wel, hoor. Dat past perfect in de symbolische campagne die we er gaan voeren.

Moet je dan ook in de ‘Rue du Village’ gaan wonen?

Veroniek: Nee, iemand die in Vlaanderen woont, kan perfect deelnemen en op een lijst staan in Henegouwen of Waals-Brabant. In die twee provincies willen we opkomen. Maar ik moet daarvoor niet verhuizen.

Wat gaat de partij überhaupt in Wallonië zoeken?

Veroniek: De boodschap is duidelijk: we willen laten zien dat we niet tégen Wallonië zijn, maar we willen wel zeggen dat de Walen beter af zijn zonder Elio Di Rupo én zonder Vlaanderen. Ze kunnen gerust zelfstandig zijn. Papa heeft ook een Franstalig boekje geschreven: Balayons les ordures politiques, met daarin alle schandalen van de PS.

Die boodschap verkondigen in Wallonië is toch politieke zelfmoord, Veroniek? En jouw politieke carrière moet nog beginnen.

Veroniek: Het is inderdaad provocatief. En makkelijk zal het niet zijn. Maar ik vind het net goed dat we ons normale territorium verlaten. We gaan campagne voeren tot aan de voordeur van Elio Di Rupo.

De partij gaat dus effectief de straat op in Wallonië. Geen schrik voor opgestoken vingers, een scheve opmerking?

Veroniek: Ik ga er niet met een bang hartje naartoe. We gaan het net zo doen als in Vlaanderen. Met hetzelfde elan. In dit land is er vrije meningsuiting. Ik mag dus over de grens gaan zeggen wat ik denk.

An-Sofie, jullie andere zus, stond vorig jaar in bikini op een affiche. Met een nikab over het hoofd. Is dat de manier waarop Vlaams Belang de Waalse kiezer gaat verleiden?

Karolien: Nee, ik ga echt niet zo op een affiche staan. We gaan onze visie op een heel andere manier kenbaar maken. Zowel in Wallonië als in Europa. In bikini? Zo ver willen we echt niet gaan.

Al enig idee van een ludieke actie op Waals grondgebied, Veroniek?

Veroniek: Daar is het nog te vroeg voor. Dat overleggen we ook best met de partij.

Nemen wij dit allemaal wat te serieus? Die Waalse lijst lijkt niet meer dan een politieke stunt.

Veroniek: We beseffen zelf dat we niet heel ver gaan geraken in Wallonië. Maar ik hoop toch op een hoop anti-Di Rupo-stemmen. Voor één proteststem trekken we echt niet de taalgrens over.

Waar ligt je ambitie, Veroniek?

Veroniek: Ik studeer nu Communcitatiemanagement, in het tweede jaar aan de Universiteit Antwerpen. Daarna wil ik nog wel een master halen. Misschien Politieke Wetenschappen. Een politiek bestaan zie ik wel zitten. Maar dan eerder op Vlaams niveau.

En jij, Karolien?

Karolien: Ik ben op dit moment kleuterjuf en gemeenteraadslid in Merksem. Het Europese niveau is een serieuze stap. Maar ik wil die kans wel wagen.

De partij kan het gebruiken. In de laatste peiling waren jullie de grootste verliezer.

Veroniek: Dat is alleen maar een grotere motivatie om er tegenaan te gaan. Met de Dewinters ben je nog niet klaar.

(Bron:  Wim Brillouet – GvA, 25 Nov. 2013, Pagina 6)

Veroniek en Karolien Dewinter

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31