VOLG ONS OOK OP:

Handen af van Zwarte Piet

Nieuws • 18 november 2014

Het is dan toch zover. De zwarte pietendiscussie is vanuit Nederland richting Vlaanderen gestroomd. Of hoe politieke correctheid omslaat in collectieve verdwazing.

De roetzwarte kinderheld zou een negatief stereotiep geven aan de andersgekleurde medemens. Nadat Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, de kat de bel aanbond, sprong ook Dyab Abou Jahjah op de pietenkar. Met zijn ‘burgerrechtenbeweging’ Movement X zag hij zijn kans schoon zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen en het kinderfeest in de Scheldestad te gaan verstoren. Dat hij hiervoor opnieuw een ongezien forum kreeg in de media, is veelzeggend.

Bij onze noorderburen woedt de discussie over Zwarte Piet al enkele jaren. Vorig jaar haalde de discussie zelfs de agenda van de Verenigde Naties (VN). De Jamaicaanse hoogleraar en hoofd van het Hoge Commissariaat voor de mensenrechten, Verene Shepard, nam het zwarte pietdossier onder de loep en vroeg zich in haar conclusie af hoe het komt dat “men niet inziet dat dit een terugkeer is naar de slavernij en dat deze traditie niet thuishoort in de 21ste eeuw.”

Universele boodschap

Waar Shepard, Jahjah en Van Bellingen het over hebben, mag Joost weten. Men kan zich immers afvragen waar nu precies het racisme en het kolonialisme of de slavernij zou zitten in de kleurrijke Sintfolklore, die zovele mensen de allermooiste jeugdherinneringen bezorgd heeft.

Op de nieuwssite Doorbraak veegt redacteur Daniel Walraeve het ‘belangwekkend mensenrechtendossier’ van tafel. “De boodschap van Sint en Piet is universeel, en staat ver van enige rassenstrijd: doe je best op school, speel braaf met andere kindjes, luister naar mama en papa en eet je groenten op. Dan aait de Sint over je bol en krijg je een leuk stuk speelgoed van Zwarte Piet.”

Wie Zwarte Piet wil weggommen uit de Sinterklaastraditie doet afbreuk aan deze unieke boodschap. Nadat de kerstboom en de Kerstman reeds uit gemeentehuizen werden geweerd wegens beledigend voor moslims, moeten we ons ervoor hoeden nóg meer terrein prijs te geven op het bord van onze waarden, normen en tradities. Anders moet in 2015 misschien ook de paashaas op de schop.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31