VOLG ONS OOK OP:

Eigen Jeugd Eerst: Wij Willen Werk!

Nieuws, Opinie • 13 februari 2014

Ons wordt wel eens de verzuring van de maatschappij toegedragen. Maar wie dat tegenwoordig beweert, die leest de blaadjes er niet op na. Bijvoorbeeld:

Trends: België kan niet meer teren op productiviteit (nummer 6, 2014)
De Tijd: ‘Computer vernietigt 1,4 miljoen Vlaamse jobs’ (22/01/14)

En voor wie dan nog hoopt altijd zijn geluk te kunnen beproeven als ober:
De Tijd: Aantal failliete horecazaken piekt (03/02/2014)

Intussen krijgen tienduizenden jongeren bericht dat hun inschakelingsuitkering vervalt op 1 januari 2015 en trekt de N-VA naar de verkiezingen met een beperkte werkloosheidsduur tout court. Slechtnieuwsshow voor ons ‘Millennials’.

Iedereen crimineel
Apetrots kwam de KU Leuven onlangs met een (zeer ontoereikende) studie over jongerencriminaliteit. Verrassing, Turkse en Marokkaanse jongeren blinken uit in de geweldplegingen, deze “jongeren” (zucht) dubbelen immers al eens een jaartje, moeten vaker van school en van richting veranderen… vandaar.

En natuurlijk moeten we dat oplossing met meer kostelijke begeleidingsprogramma’s.

Maar… de hoeveelheid vastgesteld geweld is niet zo erg verschillend tegenover de meer autochtone tiener? Dat bleek ook uit de cijfers, zelfs al ging het om een steekproef van twijfelachtig allooi in nota bene Brussel.

Moeten we dan geloven dat wij allemaal galgengebroed zijn? Zo’n claim had je jaren geleden niet moeten verwachten, maar nu is dit voorwendsel wel handig om nieuwe maatregelen voor de “jongeren” (dubbele zucht) te legitimeren.

Iedereen werkloos

Even de feiten. Van links, het is bewezen dat aanhoudende werkloosheid tot frustratie en (ontvankelijkheid voor) criminaliteit leidt. Daarbij heb je de zogeheten “verloren generatie” (structureel werkloos en dus te verroest voor de arbeidsmarkt) en, nog erger allicht, depressie en zelfmoord.

Doe dus niet alsof wij dat alles zouden ontkennen.

Van rechts, jongerenwerkloosheid is een groot verlies voor de economie. Willens nillens thuis zitten en niets doen, dat draagt niet bij, zeker niet wanneer de productiviteit van het land tegelijk stagneert. Opnieuw, zeer frustrerend als je niets om handen hebt.

Ook dat ontkennen wij niet.

Maar het is niet alsof je überhaupt aangenomen wordt als jongere, de drempel tot jobs is door de diplomakoorts danig verhoogd dat je al een Master in Sociale Wetenschappen moet hebben om iemand koffie te serveren.

En dan sluit die koffiebar ook nog. Tenzij een mondiale franchise zoals Starbucks die overneemt, wiens groei in ons land volgens de grijsharige heren en dames politici ook nog eens “werkgelegenheid” zou betekenen.

Iedereen gelijk in de miserie?

Conclusie: wij zitten allemaal in dezelfde rats. Maar dat rechtvaardigt nog niet dat je met etnisch gerichte begeleidingstrajecten iets oplost. Er is niets ‘positiefs’ aan positieve discriminatie, zeker niet wanneer we in een collectief neerwaartse spiraal zitten.

Dat er iets moet gebeuren tegen die “jongeren”werkloosheid (driedubbele zucht) moet niet als voorwendsel genomen worden om de verschillen te nivelleren. Iedereen gelijk in de miserie is geen oplossing!

Wij zijn het dus beu dat er constant over “jongeren” wordt gesproken, ook wij zijn jongeren, maar daarom nog geen geweldplegers! Daarom juist eisen wij dat de échte problemen onder ogen worden gezien. Die bepalen immers de toekomst van ons allemaal, geweldpleger of niet.

Dat vraagt structurele hervormingen, geen pleisters op etterende wonden. De peperdure integratie- en begeleidingstrajecten, de (juist daardoor) onhoudbare sociale zekerheid, de nivellering van ons onderwijs en de hypotheek op onze competitiviteit, daar ligt de oorzaak van de neerwaartse spiraal, die ons allemaal mee zuigt.

Wij zijn geen laboratoriumratten. Tijd dat wij jongeren niet alleen geherkwalificeerd, maar vooral geherwaardeerd worden als zijnde de toekomst van ons land. En inderdaad, daaruit volgt ook dat het tijd wordt dat ons land geherwaardeerd wordt als zijnde de toekomst van onze jeugd!

Zich in die boodschap kunnen vinden, wie zijn of haar toekomst aan dat van het land verbindt en het omgekeerde verwacht, die jongeren maakt deel uit van onze jeugd.

En daarom zeggen wij: Eigen Jeugd Eerst!

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31