VOLG ONS OOK OP:

Bourgeois verwonderd over vreemdelingencijfer

Nieuws • 27 januari 2014

Minister Geert Bourgeois blijkt verwonderd te zijn over het hoge aantal vreemdelingen in Vlaanderen. Een op de zes Vlamingen, 1.114.792 personen, is van vreemde afkomst. Bij kinderen tot 5 jaar gaat het zelfs om een Vlaming op drie. Zowat de helft komt uit de Europese Unie, waarvan een meerderheid uit onze buurlanden. Vijftien procent komt uit de Maghreblanden (Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië) en ruim tien procent uit kandidaat-EU-lidstaten (inclusief Turkije). Sinds 2009 kwamen er 160.000 mensen bij, wat een groei inhoudt van twee procent per jaar. Dat blijkt uit de Vlaamse Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor, die voor het eerst ook de ‘tweede generatie’ meetelt.

Voor de Vlaams Belang Jongeren is dit helemaal niet verwonderlijk. Het openstellen van de grenzen, het toetreden van steeds meer landen tot de Europese Unie en de vele regularisaties in dit land droegen allemaal bij tot deze zorgwekkende situatie. Er werd in het verleden al te makkelijk zonder enige voorwaarde een Belgische identiteitskaart aan vreemdelingen gegeven. Van een verplichte inburgeringscursus was toen geen sprake, maar ook vandaag blijkt dit nog steeds te veel gevraagd. Het is dan ook totaal niet verwonderlijk dat ook het werkloosheidscijfer bij deze groep zo hoog ligt: de werkzaamheidsgraad voor mensen van buiten de EU ligt onder de helft (Belgische herkomst: 75 pct). Vooral vrouwen van kandidaat-EU-lidstaten en de Maghreblanden scoren met 35 procent erg laag.

Opvallend is dat in sommige steden ongeveer de helft van alle inwoners van vreemde herkomst is. Genk spant met 54 procent de kroon, Maasmechelen (44 pct), Vilvoorde (43 pct) en Antwerpen (42 pct) volgen. In centrumsteden als Gent, Mechelen en Leuven gaat het om ruim een kwart. Vooral bij de jongsten is het aandeel mensen van vreemde afkomst hoog, gemiddeld 32 procent. In zes Vlaamse steden en gemeenten gaat het om meer dan twee op drie kinderen jonger dan zes. Voor Baarle-Hertog – met traditioneel veel Nederlanders – is dat 81 procent, Maasmechelen (73 pct), Genk (72 pct), Vilvoorde (68 pct), Antwerpen (68 pct) en Machelen (67 pct) volgen. Bij 80-plussers gaat het voorlopig slechts om drie procent. In Gent spreekt één derde van de mensen thuis geen Nederlands, in Antwerpen loopt dat op tot 41 procent van de kleuters.

De Vlaams Belang Jongeren kunnen niet anders dan (opnieuw!) vaststellen dat het multiculturele experiment op termijn de totale vervanging van de eigen bevolking door vreemdelingen betekent. Ten einde deze waanzin te stoppen, pleiten wij dan ook voor het sluiten van de grenzen en een veel strenger immigratiebeleid.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31