VOLG ONS OOK OP:

Afschaffing klein beschrijf: jongeren en lage inkomens opnieuw de dupe

Nieuws • 30 oktober 2014

Jongeren die net op het punt stonden om alleen te gaan wonen, jonge koppels of gezinnen en mensen met een laag inkomen dreigen de dupe te worden van de afschaffing van het klein beschrijf zoals aangekondigd door Vlaams financiënminister Turtelboom. Wij eisen dan ook dat Minister Turtelboom harde garanties moet geven dat de jongeren, jonge gezinnen en de lage inkomens (die nu amper in staat zijn een eigen woning te verwerven) niet nóg meer zullen moeten betalen voor een woning.

De Vlaams Belang Jongeren reageren ontsteld op de aankondiging van minister Turtelboom om het zogenaamde ‘klein beschrijf’ bij de aankoop van een bescheiden woning af te schaffen, in het kader van een ‘brede hervorming van de woonfiscaliteit’. Het klein beschrijf waarop 5 in plaats van 10 procent registratierechten diende te worden betaald, was de enige manier om lagere inkomens en jongvolwassenen de kans te bieden een eigen woning te verwerven. Onderzoek wees reeds uit dat de huizen in ons land zo duur zijn geworden, dat bijna de helft van de jongvolwassenen onder de 45 geen woning kan kopen zonder steun van de ouders. Door deze maatregel zal dit cijfer nóg verder stijgen. Dit is ronduit hallucinant.

Uit berekeningen van het Steunpunt Fiscaliteit en Begroting blijkt dat het algemene tarief op 9 procent zou stranden. Een quasi verdubbeling dus voor mensen die een bescheiden woning willen aankopen. Voor een bescheiden woning van 200.000 euro betaalt men vandaag reeds 9250 euro registratierechten. Door de afschaffing van het klein beschrijf stijgt dit tot niet minder dan 16.650 euro. Na de afbouw van de woonbonus is dit een zoveelste belastingverhoging die volledig in de schoenen wordt geschoven van de lagere inkomens. De Vlaams parlementsleden van het Vlaams Belang zullen dan ook harde garanties eisen om jongeren en lage inkomens te beschermen.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31