VOLG ONS OOK OP:

[Aanrader] Debatclub: Republiek of monarchie?

Nieuws • 14 mei 2012

De Vlaamse beweging profileert zich vandaag als uitgesproken anti-koningsgezind. De Coburgs zijn het gehate symbool geworden van de Belgische constructie, ook al omdat ze door de Belgicisten, zelfs ter linkerzijde, aanzien worden als hét ultieme cement van deze staat.

Toch is het niet altijd zo geweest, en waren de Vlamingen ooit de vurigste pleitbezorgers van het koningshuis. Het zijn uiteindelijk zij die, n.a.v. de koningskwestie in 1950, de troon gered hebben. Vandaag aarzelt een bepaalde Vlaams-conservatieve onderstroom nog altijd tussen de “moderne” republiek en de traditionele monarchie, al dan niet in een protocollaire vorm.

Voor de republikeinen is het duidelijk: enkel een verkozen president kan staatshoofd zijn in een hedendaagse democratie. Een kleine minderheid van Belgische patriotten sluit zich daar bij aan, en ziet nog toekomst in een Belgische republiek, terwijl de Vlaamse republikeinen voluit gaan voor de splitsing, het uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid en het installeren van een presidentieel regime.

De Res Publica Debatclub gaat  de uitdaging aang om deze vier strekkingen in één discussie samen te brengen: de Belgische monarchisten (Bruno Yammine), de Belgische republikeinen (Jan Dumolyn), De Vlaamse monarchisten (Frank Judo) en de Vlaamse republikeinen (Johan Sanctorum).

Het belooft een vinnig maar ook een subtiel debat te worden, waarin plaats is voor alle tendensen rond dit actueel thema.

Afspraak op 23 mei in zaal “Extra Time” (Louisalei 24 – Antwerpen) om 20h. Inkom is €5 en studenten betalen slechts €3. Geen enkele reden om niet te komen! Meer informatie vind je op www.debatclub.org

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31