VOLG ONS OOK OP:

Zwan(s)verhaal

Nieuws • 10 september 2014

Van Zwan tot zwans: een schoolvoorbeeld van foute berichtgeving.

Zoals ondertussen wel bekend, stelde VBJ-voorzitter Tom Van Grieken zich gisteren officieel kandidaat om het roer van Gerolf Annemans over te nemen. Naar aanleiding van dit nieuwsfeit achtten bepaalde media het nodig uit te pakken met regelrechte indianenverhalen over een ludieke VBJ-actie die meer dan twee jaar geleden plaatsvond.

Om precies te zijn

De Morgen spande natuurlijk de kroon en stelde zowaar dat Van Grieken met enkele aanhangers tijdens deze actie twaalf- tot veertienjarige “moslimkinderen met intimidatie en geweld probeerde te dwingen om varkensworst (Zwanworstjes om precies te zijn) te eten.” Aangezien precieze berichtgeving echter niet de sterkste krant lijkt te zijn van een krant zoals ‘De Morgen’ zetten we hier graag nog even de feiten op een rijtje.

De bewuste VBJ-actie vond plaats nadat een verontwaardigde moeder (geen Vlaams Belang-lid overigens) haar ongenoegen had geuit over het feit dat haar kind werd verplicht deel te nemen aan een halal-schoolbarbecue en ze met haar bezwaren bij andere partijen geen gehoor vond. Stel u even voor dat het omgekeerde het geval zou zijn en moslimkinderen tijdens de schooluren zouden worden verplicht deel te nemen aan een barbecue met varkensvlees: het politiekcorrecte kot zou véél te klein zijn.

Om deze gang van zaken aan te klagen, organiseerden de Vlaams Belang Jongeren in juni 2012 aan de bewuste school een ludieke actie waarbij Zwan-worstjes werden aangeboden. Niet meer en niet minder. Van enige intimidatie, laat staan dwang of geweld, was uiteraard op geen enkel moment sprake. De klacht die naar aanleiding van deze actie tegen de betrokken VBJ’ers werd ingediend, werd dan ook geseponeerd.

Genoeg is genoeg

“Of hoe het Zwan-verhaal ondertussen is verworden tot een zwansverhaal”, aldus Van Grieken in een reactie. In het VRT-actualiteitsprogramma ‘Terzake’ nam hij gisteren de gelegenheid te baat om de puntjes op de ‘i’ te zetten en meteen ook juridische stappen aan te kondigen tegen diegenen die zich vanaf nu nog schuldig maken aan dergelijke leugenachtige berichtgeving. Missen is menselijk. Lachen is gezond. Maar genoeg is genoeg.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31