VOLG ONS OOK OP:

Zomeruniversiteit 2015: Praag

Nieuws • 14 augustus 2015

Op 21 juli namen een groep Vlaams Belang Jongeren de bus om de vierkant draaiende driehoek van koning Flip te ontvluchten. Eindbestemming: het sinds 1993 onafhankelijke Tsjechië. Tijdens de busrit werden de deelnemers aan de Zomeruniversiteit getest op hun algmene kennis van politiek. ’s Avonds werd iedereen verdeeld in vier groepen, die de partijen N-VA, CD&V, Open VLD en SP.a moesten nabootsen.
De volgende ochtend verkenden de VBJ’ers de omgeving rond de jeugdherberg. Na het middagmaal sprak Paul Meeus, medewerker van het Vlaams Belang, over de culturele en politieke banden tussen het huidige Nederland en Vlaanderen. Als tweede spreker deed Barbara Pas als Kamerlid voor het Vlaams Belang de onrechtvaardige en ingewikkelde werking van de parlementaire democratie in België uit de doeken.
Donderdagmorgen spitsten de VBJ’ers hun oren voor de tweede sessies van Paul Meeus en Barbara Pas, die het respectievelijk hadden over de geschiedenis van Tsjechië en de door de andere partijen gebroken verkiezingsbeloftes. Europees Parlementslid Gerolf Annemans kwam vervolgens vertellen hoe de Euro zo’n groot fiasco geworden is. De vier groepjes kregen daarna de opdracht om een persbericht te schrijven.
De vier groepjes kregen de volledige vrijdagvoormiddag om een verkiezingspamflet klaar te stomen. In de namiddag gaf Vlaams Belang-medewerker Steven Creyelman een sessie over communicatie met de pers. Na Steven was historicus Gui Van Gorp aan de beurt om de collaboratie van de Vlaamse Beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog te kaderen in de tijdsgeest van toen. Steven Creyelman verklapte na het avondeten de ingrediënten van een goed pamflet.
Zaterdagochtend spoorden de VBJ’ers naar Praag om een klimmuur en touwenparcours te trotseren. In de namiddag gidste een Tsjechische dame de VBJ-‘studenten‘ door de oude stad Praag. De stadswandeling werd besloten met een heerlijk avondmaal aan de Moldau. De meeste VBJ’ers doken vervolgens nog even het Praagse nachtleven in.
De sessie van zondagmorgen startte daardoor iets later dan op andere dagen. Als voormalig Kamerlid voor Vlaams Belang in de commissie leefmilieu en ingenieur kernenergie lichtte Hagen Goyvaerts de onderwerpen milieu en energie toe. Zondagnamiddag stond een wandeling door de bossen en over de heuvels op het programma. ’s Avonds maakten de Vlaams Belang Jongeren het gezellig rond een kampvuur.
Maandag reisden de deelnemers een tweede maal richting Praag. De hele voormiddag leerden ze met rubberboten raften door kolkende waterstromen. De namiddag werd voorbehouden voor een vrij bezoek aan Praag. Voor het slapengaan konden de groepjes hun algemene kennis tentoonspreiden tijdens de quiz.
De volgende dag bracht de huiscartoonist van het Vlaams Belang, Frederik Pas, een sessie over satire en politiek. VBJ-voorzitter Reccino Van Lommel legde in de sessie erop de partijstructuren van het Vlaams Belang uit. Als laatste groepsopdracht moesten de vier ‘partijen’ een politieke verkiezingsspotje opnemen. Voorzitter van O.K. Strana, Jiři Janeček, en de jongerenvoorzitter van deze Tsjechische nationaalconservatieve partij stelden in de namiddag hun politieke visie voor en beantwoordden vele vragen. Er ontstond een kameraadschappelijke sfeer die uitliep op een braai.
Op woensdag overliep Lawrence Urbain als onderlegd moderator de belangrijkste debattechnieken. Tom Van Grieken vulde deze sessie aan met richtlijnen over mediastrategie. Als proef op de som debatteerden de VBJ’ers over uiteenlopende onderwerpen. De dag eindigde met een studentikoze cantus.
Donderdag was de laatste dag van de Zomeruniversiteit in Tsjechië en die besteedden de deelnemers grotendeels aan het instuderen van de voorbije sessies. Tom Van Grieken reikte na het eindexamen de diploma’s uit en richtte zich nog eens tot alle deelnemers met een boodschap van vertrouwen in de toekomst van het Vlaams Belang.
Het was opnieuw een zeer geslaagde editie van de Zomeruniversiteit.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31