Vlaams Belang Jongeren (VBJ) voerde zondagmiddag actie tegen de hernieuwing van het cordon sanitaire door de Franstalige partijen. Een 12-tal VBJ’ers protesteerde aan het Waals Parlement in Namen met een opvallende versie van de Waalse vlag: een gele haan op een rode achtergrond naast de communistische hamer en sikkel. “Het cordon sanitair is een democratie onwaardig en past beter thuis in een autoritaire, communistische eenpartijstaat zoals China”, klinkt het bij Vlaams Parlementslid en VBJ-voorzitter Filip Brusselmans (VB).

De voorzitters van PS, MR, Les Engagés, DéFI en Ecolo ondertekenden vrijdag een vernieuwde versie van het cordon sanitaire. Het “Charte pour la démocratie” uit 2002 werd geactualiseerd om ook van toepassing te zijn op sociale media en in de media buiten Wallonië. Aanleiding van de herbevestiging was het debat tussen Tom Van Grieken (VB) en George-Louis Bouchez (MR) in Terzake op 21 april. Het cordon gaat in Wallonië immers verder dan in Vlaanderen: de Franstalige partijen wensen niet enkel niet te besturen met Vlaams Belang en “extreemrechts”, maar wijzen ook elke conversatie en elk debat met de nationalistische partij van de hand.

Vlaams Belang Jongeren nam dan ook een videoboodschap op aan het Waals Parlement in Namen met op de achtergrond verschillende vlaggen gebaseerd op de vlag van Wallonië: een gele haan op een rode achtergrond naast de communistische hamer en sikkel. De vlag wapperde ook even aan het Citadel van de stad. “We besloten onze Waalse vrienden een handje te helpen door een nieuw ontwerp van de Waalse vlag te laten wapperen aan hun parlement. Een communistische versie, die beter aansluit bij de anti-democratische ingesteldheid van de Franstalige partijen”, aldus Brusselmans.

Het cordon sanitair is een democratie onwaardig en past beter thuis in een autoritaire, communistische eenpartijstaat zoals China.

Filip Brusselmans: “Het vrije woord en het open debat zijn absolute voorwaarden voor een functionele democratie. De meer dan 800 000 Vlamingen die het Vlaams Belang vertegenwoordigt, worden met dit cordon monddood gemaakt en weggezet als extremisten. Dat pikken wij niet.” De jongerenpartij kondigde ook verdere acties aan.