De Vlaams Belang Jongeren (VBJ), de jongerenafdeling van het Vlaams Belang, zetten een grootschalige steunactie op poten om gehandicapten, ouderen en andere kwetsbaren die nu moeilijk spullen of boodschappen kunnen inkopen, te helpen. De organisatie zet haar vijf provinciale coördinatoren in als centrale spillen om de inspanning te coördineren. Bedoeling is dat zij boodschappenlijstjes noteren waarna de lokale VBJ-afdelingen worden geactiveerd. “Nu moeten we onze politieke geschillen opzij kunnen zetten en als jeugd de handen in elkaar kunnen slaan, of we nu links of rechts zijn”, zo vertelt kandidaat-voorzitter van VBJ en initiatiefnemer Filip Brusselmans (22).

De Vlaams Belang Jongeren organiseren onder de noemer ‘VBJ helpt mee’ een landelijke actie om hulpbehoevenden, die door de semi-lockdown rond de corona-crisis moeilijkheden hebben om boodschappen te doen, te voorzien van dringende levensmiddelen zoals medicijnen, voeding of drinken. Concreet zullen alle regio-coördinatoren van VBJ de aanvragen centraliseren en dan delegeren aan de afdelingen. Het enige wat hulpbehoevenden moeten doen is hun boodschappenlijstje doorgeven via telefoon, e-mail of zelfs sociale media.

Vlaams Belang Jongeren roepen andere jongerenpartijen op om mee te helpen

“We gaan hierbij de geldende medische adviezen strikt opvolgen en afdwingen. De handen worden gewassen voor en na het winkelen. Fysiek contact, of zelfs gesprekken dichter dan twee meter met de hulpbehoevenden, zullen we vermijden. De spullen zetten we dan af aan de deur, we bellen aan, en houden opnieuw voldoende meters afstand”, zo legt Brusselmans – die voor de actie op de volle steun kan rekenen van huidig VBJ-voorzitter Bart Claes – verder uit. “Intergenerationeel contact kan immers gevaarlijk zijn, vooral dan voor de ouderen zelf. Maar nu is de moment om onze politieke geschillen opzij te zetten en als jeugd de handen in elkaar te slaan, of we nu links of rechts zijn. Dit in het bijzonder voor zij die voor ons dit land opbouwden. Ik roep bij deze de andere jongerenpartijen op om mee te helpen, zodat zeker niemand achterblijft.”

Opmerkelijk, Jens Reynaerts (18) – een van de eerste Belgische corona-patiënten en het VBJ-bestuurslid door wiens ziekte eerder deze maand het voorzitterscongres van de jongerenpartij werd uitgesteld – zal eveneens meewerken aan de actie, maar van thuis uit. Intussen is de jongeman genezen verklaard, “maar ik ga me nu nuttig maken als telefoon- en mailoperator”, luidt het nog. “Veiligheid gaat immers boven alles.”

De vijf regiocoördinatoren zijn via deze wegen bereikbaar: