Afgelopen dinsdag werd onze partijvoorzitter Tom Van Grieken met de dood bedreigd door PVDA-professor Jan Dumolyn: “Mijn grootouders waren verzetsstrijders en schoten fascisten zoals u gewoon dood.” Van Grieken bezocht de Jobbeurs van studentenvereniging Politeia Gent wanneer de prof plots op hem afstapte met die boodschap. We deelden daarom stickers en pamfletten uit aan het rectoraat en aan het Universiteitsforum van de Universiteit Gent met een niet mis te verstane boodschap: “Geen communisten aan onze unief!”
Onze VBJ-voorzitter Filip Brusselmans maakt duidelijk dat zoiets niet getolereerd kan worden: “Uiteraard staat het iedereen vrij eender welke overtuiging aan te hangen. Wij zijn voor absolute meningenvrijheid, maar de grens ligt bij dreigen met geweld. Een doodsbedreiging door een professor aan een parlementslid is niet één brug, maar twee bruggen te ver. Die typische communistische terreur heeft géén plaats aan de unief.”
Rector Rik Van de Walle denkt daar blijkbaar anders over en minimaliseerde het voorval. Hij weigert om professor Dumolyn op het matje te roepen over zijn bedreiging aan het adres van Van Grieken.

All animals are equal but some animals are more equal than others. Zo ook aan de Gentse Universiteit.

Op onze folders staat een varken in een communistisch uniform. Onze lokale VBJ-voorzitter Ywein Joris legt uit waarom: “Dat is een verwijzing naar George Orwells ‘1984’. All animals are equal but some animals are more equal than others. Zo ook aan de Gentse Universiteit: Dries Van Langenhove kreeg een onmiddellijke schorsing en een interne tuchtprocedure op zijn dak nog voor hij zelfs maar gehoord werd. Maar de rector springt persoonlijk in de bres voor professor Dumolyn, een notoir communist en voormalig kandidaat voor de PVDA, wanneer die doodsbedreigingen uit aan verkozen politici. Er zit iets grondig scheef aan de Gentse universiteit.”
VBJ eist daarom dat de Universiteit Gent duidelijk maakt dat dreigen met geweld niet zonder consequenties blijft. Geen communistische terreur aan onze universiteit!