De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) starten een campagne tegen frauduleuze reclames op TikTok. Dit nadat de jongerenpartij verschillende onwettige en onethische advertenties ontdekte die aan jongeren ‘gemakkelijk en snel’ geld beloven, zonder de benodigde voorwaarden te communiceren. “TikTok zelf weigert om kordaat op te treden, dus gaan we zelf onze jongeren wapenen tegen dit soort van malafide en onethische praktijken.” De Vlaams Belang Jongeren doen ook een oproep aan jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V) om de nodige maatregelen te treffen

Op TikTok zijn frauduleuze kredietmaatschappijen zoals ‘Persoonlijk online tegoed’, ‘Kredietdeals LLC’ en ‘Beoordelingen’ actief die opzettelijk jongeren viseren met de beloftes om ‘gemakkelijk en snel’ geld te kunnen lenen. Er worden dikke pakken geld getoond en de illusie gewekt dat het om gratis geld gaat door onder meer boodschappen als “Krediet geweigerd? Maak je geen zorgen!”. Advertenties rond lenen moet echter duidelijk vermelden dat ‘geld lenen ook geld kost’, bovendien mogen minderjarigen zelfstandig geen leningen aangaan.

“Geef fraudeurs geen krediet”

Het probleem ‘internetfraude’ gaat al langer mee dan vandaag, klinkt het bij VBJ. Maar met nieuwe platformen en steeds jongere internetgebruikers, zien oplichters nieuwe kansen schoon. “Zo kloppen meer en meer jongeren bij ons aan dat ze zich lieten vangen door fraudeurs”, licht VBJ-voorzitter Filip Brusselmans toe. “Deze jongeren moeten we behoeden en beschermen tegen de gevaren van online bedrog. De Vlaams Belang Jongeren lanceren daarom de campagne ‘geef fraudeurs geen krediet’.”

“Kredietverstrekkers zijn verplicht een goed beeld te vormen van de klanten en ervoor te zorgen dat er verantwoord krediet verstrekt wordt”, vervolgt Brusselmans. “Met andere woorden, zij moeten voorkomen dat u niet meer geld leent dan u kunt terugbetalen. De advertenties waarvan sprake lokken echter jonge TikTok-gebruikers met misleidende filmpjes waarin men vertelt hoe makkelijk het is om veel geld te lenen. Bovendien zijn de advertenties op verschillende wijzen in strijd met de wet op kredietverlening, want de waarschuwing dat geld lenen ook geld kost, ontbreekt.

“Een platform als TikTok heeft een gemiddelde gebruikersleeftijd tussen de 15 en 19 jaar”, besluit Brusselmans. “Deze jongeren zijn een enorm zwakke groep in de samenleving. Zij hebben vaak nog niet de kennis en ervaring om op te merken wat ze wel en niet kunnen geloven. Met onze campagne hopen we velen te bereiken en hen zo te helpen. Het is ongelooflijk dat een platform als TikTok hier niet ingrijpt. Maar ook de minister van Media en Jeugd, Benjamin Dalle, heeft in deze een grote verantwoordelijkheid. Om slachtoffers te vermijden moet er kordaat en snel ingegrepen worden.”

Filip Brusselmans: “Het vrije woord en het open debat zijn absolute voorwaarden voor een functionele democratie. De meer dan 800 000 Vlamingen die het Vlaams Belang vertegenwoordigt, worden met dit cordon monddood gemaakt en weggezet als extremisten. Dat pikken wij niet.” De jongerenpartij kondigde ook verdere acties aan.

5 handvaten voor meer weerbaarheid op het internet

De campagne van VBJ is gebaseerd op 5 belangrijke tips om de jongeren te wijzen op de gevaren van internetfraude. Onderaan staan ze nog eens opgesomd:

  1. ‘Post niks dat je niet wil vereeuwigen op het internet. Alles wat je plaatst op je sociale media zal nooit meer volledig kunnen verdwijnen van de radar.‘
  2. ‘Deel je persoonlijke gegevens niet overal en zomaar. Sommige websites zijn malafide. Controleer goed de domeinnaam en de website zelf. Is alles juist geschreven, zit je wel echt op de website die je denkt?’
  3. ‘Klik niet op elke link. Als je een verkeerde link opent, kan dit voor virussen zorgen of ook tot het stelen van je gegevens via ‘phishing’. Als je niet zeker bent of de link veilig is, kan je een antivirusprogramma gebruiken of een online hulpmiddel zoals Phishtank.com.’
  4. ‘Let op met verborgen advertenties en sluikreclame.’
  5. ‘En tot slot als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook echt niet waar. Trap niet in te mooie verhaaltjes.’