De nieuwe ‘Vlaamse’ Jeugdraad is verkozen met nog geen 0,5% van de stemgerechtigden. Slechts 4.993 geïnteresseerden brachten een stem uit. “Het verloop van de verkiezingen roept vragen op”, reageert Filip Brusselmans, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren (VBJ). “De samenstelling is op geen enkele wijze representatief voor onze samenleving.”

“Dat ze bij de Jeugdraad ‘tevreden’ zijn met die opkomst van 0,5%, is onbegrijpelijk”, aldus nog Brusselmans. “Men had zelfs een projectmedewerker aangeworven om de populariteit van de verkiezing te vergroten.”

“Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) had vooraf de vrees geuit voor een ‘kaping’ van de verkiezingen. Die vrees bleek heel terecht”

Niet enkel het democratisch deficit, maar zeker ook de bedenkelijke nieuwe samenstelling van de Jeugdraad baart VBJ zorgen. Zo is met Loredana Cremery een lid van de Belgian Youth Against Racism (BYAR) bijvoorbeeld verkozen. “BYAR is een tak van de extremistische BLM-beweging in Vlaanderen, een bende die in alles racisme ziet en in haar minachting voor de autochtone Vlaming zelfs geen geweld schuwt”, aldus nog Brusselmans. Zes van de acht nieuwbakken verkozenen werden openlijk gesteund door BYAR, wat maakt dat de Vlaamse Jeugdraad vanaf vandaag niet enkel zomaar een zoveelste links hobbyclubje is, maar een heus links-radicaal BLM-orgaan. “En dat zootje gaat nu zogezegd de hele Vlaamse Jeugd vertegenwoordigen.” Het is tekenend dat op 4.993 stemmen geen enkele rechtse kandidaat verkozen is.

De Vlaams Belang Jongeren willen dat er door minister Dalle en de Ambrassade dringend werk wordt gemaakt van een kiesprocedure die naam waardig. “Enkel dan valt de Jeugdraad nog uit de linkse klauwen te redden.”