De jongerenbeweging van het Vlaams Belang VBJ (Vlaams Belang Jongeren) heeft afgelopen donderdagavond overal in Trois-Ponts Vlaamse leeuwenvlaggen opgehangen. Dit in reactie op een politionele tussenkomst in de Waalse gemeente, waar een KSA-kamp haar Vlaamse vlag moest afstaan. “Vlamingen mogen wel de facturen betalen, maar als ze hun vlag willen hijsen, dan wordt de politie ingezet. Wel, kom ze maar halen.” VBJ ging gisterenavond op stap door het dorp en hing op diverse ‘symbolische plaatsen’ een Vlaamse leeuwenvlag op.

Woensdag haalde de lokale politie een Vlaamse vlag weg bij een KSA-kamp in het Waalse Trois-Ponts. Dit onder impuls van burgemeester Francis Bairin (MR), in de Vlaamse pers bijgenaamd als ‘haatsmurf’. Die liet weten dat hij een gemeentelijk reglement hanteert waarbij regionale vlaggen enkel mogen gehesen worden indien vergezeld van de Belgische vlag.

Brusselmans (VBJ): “Kom ze maar halen!”

“Volgens deze MR-potentaat mogen we onze vlag enkel ophangen als ze gepaard gaat met een Belgische driekleur”, laat VBJ-voorzitter Filip Brusselmans optekenen. “Wel, laat mij duidelijk  zeggen: als het gaat over de vrije meningsuiting en het uiten van onze identiteit moeten wij juist niets! Vlamingen blijken enkel goed te zijn om de miljardenfactuur te betalen in transfers naar Wallonië, maar een jeugdbeweging die haar aanwezigheid aankondigt met een onschuldige leeuwenvlag wordt behandeld als een bende criminelen. Schaam u, Bairin.”

De Vlaams Belang Jongeren gingen daarom gisterenavond op stap in Trois-Ponts en hingen uit protest leeuwenvlaggen uit op tal van symbolische plaatsen, waaronder ook het gemeentehuis. “Kom ze maar halen”, besluit Brusselmans. “En in tegenstelling tot het beleid dat hier blijkbaar heerst, hebben wij niets afgebroken noch andere vlaggen weggehaald. Leven en laten leven; misschien een beter advies voor Bairin volgende zomer.”