Vanaf 1 september geldt er een nieuwe regeling van het goederenrecht. Als per ongeluk goederen of dieren op iemand anders eigendom terecht komen, zou men die daar gaan kunnen zoeken. De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) wilden vandaag die regelgeving testen nabij de Koninklijke Tuin in Laken. Een delegatie van zeven VBJ’ers trokken naar het gigantisch park dat normaliter gesloten is voor het publiek. Ze trapten tientallen strandballen ‘per ongeluk’ in de tuin van de koning, maar toen ze deze wilden terughaalden werden de jongeren tegengehouden. “Die tuin wordt nochtans onderhouden met ons belastinggeld, als onze ballen over het hek gaan, hebben wij toch het recht om deze zonder het te vragen terug te halen?”, aldus VBJ-voorzitter Filip Brusselmans.

Vanaf 1 september mag je gewoon zelf de tuin van je buren betreden om bijvoorbeeld achter je bal of kat te zoeken. Deze nieuwe regel past binnen een bredere hervorming van het goederenrecht. Ook wie verbouwt, mag voortaan een stelling zetten bij de buren als dat nodig is. En ook wandelaars mogen vanaf 1 september over onbebouwde privépercelen wandelen. “Maar niet bij de koning, daar is het de omgekeerde wereld en werden we weggestuurd door agenten”, stelt Brusselmans vast.

“Het kan niet dat de tuin van de koning niet publiek toegankelijk is, maar wel wordt betaald door ons – en dit in een groenarme stad als Brussel”

Volgens het Vlaams Belang is het in eerste instantie absurd dat de koninklijke tuin niet publiek toegankelijk is, zeker omdat er in Brussel amper groen te bespeuren is en de prijzen voor huizen of appartementen met een tuin blijven stijgen. “Het Koninklijk domein is bijna 200 hectare groot of zo’n 100 voetbalvelden, de burger betaalt ervoor, maar is niet welkom”, reageert Brusselmans. “Als protest gingen onze strandballen het hek over in de hoop dat we nu – gezien de nieuwe rechtsartikelen – dan eindelijk eens de tuin konden betreden.”

Maar al gauw kwamen enkele beveiligingsagenten opdagen en na een kort gesprek met hen werd al snel duidelijk dat de VBJ de tuin niet mogen betreden om hun strandballen op te halen. “De koning is duidelijk gesteld op zijn privacy, maar die privacy is precies meer waard dan die van gewone burgers”, aldus nog een verbouwereerde Brusselmans. “Eerder dit jaar deed de koning nog een onwettelijke uitbreiding van zijn vakantiewoning op het Franse eiland Île d’Yeu. Maar omdat het de koning was, werd dit dan maar toegestaan.”

Het hele gebeuren toont aan hoe gedateerd het koningshuis is, besluit de jongerenpartij. “Dat er in deze hoofdstad zo’n gigantisch domein niet publiek toegankelijk is, toont aan dat het koningshuis echt iets is van vorige-vorige-vorige eeuw. Vandaag – in een moderne democratie – zijn we daar niets mee. Daarbij, wie koningen, prinsen en prinsessen wil zien kan toch naar De Efteling of Disneyland Parijs?”