Filip Brusselmans voorzitter Vlaams Belang Jongeren

Persbericht • 30 maart 2020

Filip BrusselmansDe Vlaams Belang Jongeren (VBJ) kozen afgelopen week een nieuwe voorzitter door middel van een digitale stemming. Nadat het VBJ-voorzitterscongres uitgesteld werd naar aanleiding van preventieve anti-coronamaatregelen, organiseerde de jongerenpartij een verkiezing via het internet waarbij Filip Brusselmans definitief tot opvolger van Bart Claes werd verkozen. Hij was de enige kandidaat en behaalde 90,1% van de stemmen.

Na vier jaar lang aan het roer van de Vlaams Belang Jongeren te hebben gestaan, geeft Rumstenaar en inmiddels ook Vlaams Parlementslid Bart Claes (30) de fakkel door aan een volgende generatie. Onder Claes werd VBJ de grootste jongerenpartij op sociale media én het Vlaams Belang de populairste partij bij de jongste kiezers: van alle mensen die voor Vlaams Belang kozen, is 30 procent jonger dan 34 jaar.

Brusselmans: “Beleidsplan gemaakt en werknemer aanwerven om debat nog meer te beïnvloeden en nieuw talent aan te boren”

Zijn opvolger hoopt echter om Claes minstens te kunnen evenaren. Filip Brusselmans (22), in mei verkozen als jongste parlementslid ooit, heeft grote ambities. “We hebben een beleidsplan opgesteld zodat we op een professionele manier deze ambities kunnen waarmaken en we zullen ook een voltijdse werknemer aanwerven in dit kader”, zo legt Brusselmans uit. “Hierbij gaan we onder meer inzetten op het beïnvloeden van het debat en het werven van nieuw talent.”

Met 90,1% van de stemmen schonken de rechts-nationalistische jongeren hem en zijn bestuursploeg het vertrouwen. “Dat gebeurde via een online stemming”, licht oud-voorzitter Claes toe. “Wegens een besmet bestuurslid, inmiddels gelukkig genezen, was het geplande congres één van de eerste evenementen die naar aanleiding van de coronacrisis sneuvelde. Maar in tegenstelling tot de Open Vld, zijn wij wel in staat om een online voorzittersstemming te organiseren.”

Na de crisis belooft kersvers voorzitter Brusselmans alsnog om een fysiek congres te organiseren: “Gewoon doen!”