VOLG ONS OOK OP:

Zomeruniversiteit ’11 in Kroatië (dag 3)

Nieuws • 24 juli 2011

Paul Meeus – wetenschappelijk medewerker van de Vlaams Belang-Kamerfractie en voormalig Kamerlid –startte de derde dag van de zomeruniversiteit met een uitgebreide sessie over Joris Van Severen en het Verdinaso. Hij toonde unieke filmfragmenten van parades en landdagen van het Verbond van Dietse Nationaal-Solidaristen, alsook de herdenking aan het graf van Joris Van Severen. In een tweede luik kregen de VBJ’ers een reportage te zien van de slachting te Abbeville op 20 mei 1940.

Na een uitgebreide lunch nam Gerolf Annemans – fractieleider in de Kamer – het woord over zijn nieuwste boek “De Ordelijke Opdeling van België. Zuurstof voor Vlaanderen”. Hij gaf een overzicht van de opeenvolgende Vlaamse “helden”: Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Bart De Wever. Alle drie leken ze veelbelovend om een verregaande staatshervorming te realiseren. Telkens weer werd het een teleurstelling voor de Vlaamse kiezer: er kwam van de vijf Vlaamse resoluties uit 1999 niets terecht. In zijn uiteenzetting verduidelijkte hij het enige alternatief van het Vlaams Belang: een volwaardige en onafhankelijke Vlaamse republiek.

Hierna werden de VBJ’ers vergast op een zeer interessante uiteenzetting van Drs. Hist. Gui Van Gorp over de naoorlogse repressie. Ook tijdens deze sessie werd uniek beeldmateriaal vertoond over de plaatsen waar de 242 terechtgestelden van de naoorlogse repressie om het leven kwamen. Het werd duidelijk dat er net als in Abbeville in de meeste gevallen willekeur in het spel was.

Ten slotte mochten de VBJ’ers in groepjes van vijf hun fictieve partijen en standpunten verdedigen op een persvoorstelling. Ze kregen door de ‘gelegenheidsjournalisten’ het vuur aan de schenen gelegd, maar brachten het er bijzonder goed vanaf.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31