VOLG ONS OOK OP:

Zomeruniversiteit ’11 in Kroatië (dag 2)

Nieuws • 23 juli 2011

De tweede dag van de Zomeruniversiteit begon voor enkelen wat aan de vroege kant, maar het lukte om iedereen bijeen te krijgen voor het ontbijt en de eerste sessie. Vlaams Belang-kamerlid Rita De Bont wist meteen de VBJ’ers te boeien  met de geschiedenis van de Zuid-Afrikaners, vanaf de komst van de Nederlandse koopmannen in de zeventiende eeuw tot aan het einde van de Apartheid. De voormalige voorzitster van de Vlaams Volksbeweging is dan ook ervaringsdeskundige. Ze woonde immers met haar gezin enkele jaren in Zuid-Afrika.

Daarna gaf Frederik Pas, beter bekend als huiscartoonist Fré, een overzicht van het gebruik van propagandatechnieken door de eeuwen heen. De Griekse sofisten, de missionering in de Nieuwe Wereld, Thomas More en uiteraard Machiavelli kwamen ondermeer aan bod. In een tweede luik ging Fré nader in op verschillende propagandatechnieken die we kunnen gebruiken in de praktijk.

Na het middageten nam Tomislav Sunic, voormalig diplomaat voor Kroatië in Brussel en professor aan de Universiteit van California, het woord. Hij belichtte de nationalistische strijd van de Kroaten, die los wilden komen van het door Serviërs gedomineerde Joegoslavië. In 1991 sprak 94% van de Kroaten zich in een referendum uit voor onafhankelijkheid. Prof. Sunic sprak tevens zijn steun uit voor de Vlaamse onafhankelijkheidsbeweging en beantwoordde enkele vragen van de VBJ’ers over identiteit.

Als laatste spreker van de dag mocht Vlaams Parlementslid Wim Van Dijck VBJ onderhouden over de verschillende communicatiemiddelen die gebruikt kunnen worden om onze boodschap kenbaar te maken.

Om de leerrijke dag af te sluiten, trok de groep ter ontspanning naar het centrum van Knin.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31