VOLG ONS OOK OP:

Winteracademie “Geopolitiek” was een succes

Nieuws • 25 februari 2014

Afgelopen weekend organiseerde VBJ naar goede gewoonte haar jaarlijkse winteracademie. Het doel van dergelijke winteracademie is naast het aanbieden van een aangenaam weekend onder vrienden en gelijkgezinden uiteraard ook het opkrikken van de intellectuele munitie van de deelnemende jongeren. Ditmaal werden de deelnemers ondergedompeld in het thema “Geopolitiek”.

Het was vroeg, zeer vroeg wanneer de wekker de deelnemers uit hun slaap haalde. Omstreeks 8u30 zaterdagochtend werden ze namelijk al verwacht in hartje Leuven. Maar de Vlaams Belang Jongeren zouden geen Vlaams Belang Jongeren zijn als ze zich daardoor zouden laten afschrikken. In grote getale waren ze aanwezig voor het ontbijt in jeugdherberg De Blauwput, dat de aftrap betekende van alweer een geslaagde editie van de Winteracademie. Na een lekker ontbijt stonden de jongeren stevig op hun benen en kon de eerste sessie van start gaan.

Tijdens deze eerste sessie kregen de deelnemers een inleiding tot geopolitiek, of zoals een bericht op de Twitterfeed van het weekend (#winteracademie) het mooi samenvatte; de deelnemers werden meegenomen op een geopolitieke wereldreis. Er werd gestart bij MacKinder, een van de vaders van de geopolitiek en via talrijke wereldwijde voorbeelden en verduidelijkingen werd het begrip geopolitiek en wat erbij komt kijken uit de doeken gedaan. Geëindigd werd er met een aanzet voor de tweede sessie, namelijk een korte inleiding op de geopolitieke situatie van Vlaanderen.

In deze tweede sessie “Geopolitiek & het einde van België” die gegeven werd door Steven Utsi, ging men dieper in op de noodzaak en gevolgen van een onafhankelijk Vlaanderen. Sterk onderbouwd cijfermateriaal kenmerkte de gehele sessie en gaf de luisteraars meteen heel wat intellectuele bagage. Als kers op de taart verkregen de deelnemers een gratis exemplaar van “De Ordelijke Opdeling van België”, geschreven door spreker van dienst, Steven Utsi, in samenwerking met partijvoorzitter Gerolf Annemans. Uiteraard kregen ze ook de kans om na de sessie hun exemplaar te laten handtekenen.

1913289_10152177866490660_1737459227_o1

Na een welverdiend middagmaal werd de winteracademie verder gezet met de derde sessie van de dag: “Geopolitiek door een andere bril”. Onder leiding van Thierry Vanroy zetten onze deelnemers de Russische bril op. Menig vooraanstaande Russische politieker werd gequoot en de deelnemers verkregen een verhelderend inzicht op de manier van denken en de strategieën van Rusland.

1796076_10152177866895660_1205263927_o

Natuurlijk was er ook ruimte voor ontspanning. Deze dag werd afgesloten met een bierwandeling georganiseerd door Leuven Walks. De gids nam de groep mee op sleeptouw door Leuven. Heel wat leuke cafés in het Leuvense zijn bij deze geen onbekend terrein meer voor de VBJ-groep. Niet alleen werd onze groep doorheen de verschillende cafés van Leuven geleid, ook de geschiedenis van deze prachtige stad werd uit de doeken gedaan. Net voor het avondmaal konden de deelnemers vervolgens genieten van een heuse bierproeverij. Onder het toeziend oog van een echte bierkenner werd ze niet alleen geleerd waar ze bij het drinken van bier allemaal op moeten letten, ze werden zelfs aan een geblinddoekte smaaktest onderworpen. Om de avond af te sluiten werd er vervolgens een uitgebreid menu voorzien met, uiteraard, bijgepaste bieren in een zeer gezellig restaurant.

1957633_10152177867425660_660879134_o

Onze deelnemers konden het uiteraard niet al te laat (of vroeg) maken, want ook op zondagochtend liep de wekker vroeg af. Om 8u30 werd iedereen alweer verwacht aan de ontbijttafel om vervolgens de vierde en laatste sessie van het weekend aan te vatten. Deze werd gegeven door niemand minder dan Peter Logghe, Volksvertegenwoordiger in de Kamer. Peter kwam er zijn boek “Amerika. Het einde van het evidente rijk?” voorstellen. Na afloop van opnieuw een zeer interessante lezing, gingen onze jongeren ook deze keer niet met lege handen naar huis en werd ze een exemplaar van het boek aangeboden.

1913419_10152177868470660_1307795174_o

Na het laatste middagmaal vertrokken alle aanwezigen richten het VBJ-congres in het MAS te Antwerpen. Het mag duidelijk zijn dat deze editie van de winteracademie geslaagd was. We kijken al uit naar volgend jaar!

IMG_3268

Klik hier om meer foto’s te zien van dit evenement.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31