VOLG ONS OOK OP:

Verslag Winteracademie ‘Europa in crisis’

Nieuws • 29 maart 2012

In het weekend van 24 en 25 maart vond de VBJ Winteracademie plaats in Antwerpen. Op een frisse zaterdagochtend (zo is het toch nog een beetje winter) verwelkomde nog-eventjes-voorzitter Barbara Pas zo’n dertig jongeren aan de uitvalsbasis voor twee dagen van vorming en vertier.

De Winteracademie ging van start met europarlementair Philip Claeys. Toepasselijk -het thema van deze editie was immers het wel eens onderbelichte “Europa in Crisis”- dus wie er anders bij te halen dan de huisspecialist van dienst? Europa is een heel breed concept en het uitgebreide discours van Claeys liep al snel uit. De vele vragen moesten wachten tot later, beneden stond Filip Dewinter inmiddels al een half uur te wachten voor een groepsfoto op de Grote Markt en een rondleiding in zijn “toekomstig kantoor”.

Dewinter eindigde zijn ronde onder het oude Wapen van Antwerpen, waar Het Steen nog met gesloten poorten prijkt. De recente pogingen tot verbastering van deze heraldiek werden toegelicht, waar de poort eerst open werd gezet (“‘t Stad is van iedereen”) om vervolgens dan maar alles te vervangen door die lelijke “A” in DDR-stijl. Maar wat zij kunnen, dat kunnen wij ook: aan de aanwezigen werden speldjes uitgedeeld met de versmelting van de authentieke Vlaamse Leeuw en het Antwerpse Wapen, de poort gesloten.

Meteen werd overgegaan op de rondleiding door Jan Huijbrechts, voormalig VBJ-voorzitter en auteur van het boek “Vlaams Bewegen in Antwerpen”. Antwerpen heeft daar inderdaad een rijke geschiedenis van, dat werd meer dan duidelijk na een lange tocht voorbij de Vlaamse trekpleisters.

In de middag was het de beurt aan de laatste drie sprekers. Waar Philip Claeys voornamelijk de EU wilde kaderen, maakten Gerolf Annemans en Sam van Rooy er vakkundig brandhout van. Vooral Guy Verhofstadt werd de gedesigneerde boksbal, een enge en van de realiteit losgerukte fanaticus die ons in een vlucht vooruit de afgrond in wil duwen. De aanwezigen waren het er over eens dat het Vlaams Belang tegen dit tempo een radicale anti-EU partij moet worden en de VBJ’ers zien hier hun rol voor weggelegd.

Tot slot was het de beurt aan twee vertegenwoordigers van de Oostenrijkse FPÖ, jongeren die het weekend te gast waren. Men was onder de indruk van hun kennis, vooral omdat het om een stel scholieren ging. Na een bodem te leggen met ‘ribbetjes à volonté’, kon de avond besloten worden met een kroegentocht. Er werd tot laat in de avond nagepraat over de ervaringen van de dag en na afloop kon niet iedereen zich nog herinneren hoe zij terug in hun bed zijn beland.

Zondagochtend was het dan de beurt aan de laatste spreker, de Nederlandse rechts-conservatieve auteur-filosoof Erik van Goor. De man is een vlot orator, te merken aan hoe hij zijn 10 pagina’s voorbereiding liet liggen en vlotjes over de hoge toppen van intellectuele bergen begon te scheren. Hij gaf de opdracht mee over de klassieke grenzen heen te denken om zo tot een positieve boodschap te komen. Stof tot nadenken.

Al bij al een geslaagde Winteracademie met een bekwame ploeg en een thema waar nog veel over gehoord zal worden!

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31