VOLG ONS OOK OP:

VBJ richt brief aan winkelketen JBC

Persberichten • 19 augustus 2010


Brief t.a.v. de directie van JBC n.v.

Geachte directie,

De winkelketen JBC houdt momenteel een reclamecampagne om nieuwe kledingcollecties in de kijker te plaatsen. Eén van die collecties kreeg de naam ‘Titi and the German kid’ en richt zich specifiek tot jongeren. De collectie oogt naar eigen zeggen ‘fris, speels en verrassend’, ‘zorgt voor een eigenwijze look’ en ‘straalt jeugdig optimisme uit’.

Als politieke jongerenorganisatie kunnen we alleen maar toejuichen dat uw organisatie tieners of jongvolwassenen als een belangrijke en aparte doelgroep beschouwt. Ook in het verleden was dit trouwens meer dan eens het geval. Wel vinden we dat het campagnebeeld van deze jongerencollectie,  een jong tienermeisje in een kledingstuk met onder meer het opschrift ‘I am cute and hard to get’ , bijzonder ongelukkig gekozen. Daarnaast wordt ook nog eens een pijl gericht op het tienermeisje met de dubbelzinnige boodschap: ‘Fucking nice stuff’, wat zowel betrekking kan hebben op de kledij als op het meisje zelf.

De bewuste reclamecampagne is werkelijk te gek voor woorden. Enerzijds worden tienermeisjes afgebeeld als een soort seks- en lustobject, want dat is waar het in de praktijk op neerkomt; anderzijds getuigt het campagnebeeld van zeer weinig gevoel voor ethische waarden of respect ten opzichte van jonge meisjes, de jeugd in het algemeen én de betrokken ouders. Wij hopen dan ook dat uw organisatie dergelijke dubbelzinnige, zelfs seksistische reclamecampagnes in de toekomst zal vermijden. Zeker wanneer het gaat om campagnes die specifiek gericht zijn op jongeren.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.