VOLG ONS OOK OP:

Thatcher’s profetie

Nieuws • 09 april 2013

Met het overlijden van Margaret Thatcher verdwijnt één van de meest controversiële figuren uit de naoorlogse politieke wereldgeschiedenis. Niettegenstaande haar bedenkelijke militaire aanpak in Noord-Ierland, dwong the Iron Lady zonder meer respect af voor haar kordate en uiterst fijnzinnige manier van politiek bedrijven.
Tegen de stroom in
Vooral op Europees gebied was de visie van Thatcher zonder meer visionair. Tegen de stroom in bleef ze waarschuwen voor de desastreuze (inflatoire) gevolgen van een eengemaakte monetaire unie. “A single currency would prove fatal to the poorer countries. It will devastate their inefficient economies.” (Een eengemaakte munt zal fataal zijn voor de armere landen. Het zal hun economieën verwoesten, red). En hoewel ze destijds werd weggelachen door het Eurofiele clubje van Kohl, Mitterand en Delors, blijken de wijze woorden van de pronte dame twintig jaar na datum bittere realiteit.
Eurofiele schaamte
Ook onze partij heeft steeds gewaarschuwd voor de gevaren van een eengemaakte munt die zowel geldt voor economische grootmachten zoals Duitsland als voor kleinere landen zoals Griekenland of Portugal. Het genereert inflatie en ontneemt de soevereine staten de nodige armslag om in te spelen op de economische realiteit. Zo zou Griekenland in een niet-euro verband zijn munt kunnen devalueren om zo de export op te drijven. Binnen een eengemaakte munt is zoiets echter onmogelijk. Meer dan twee decennia na datum is het dan ook wraakroepend dat niemand Thatchers’waarschuwingen ernstig nam. De Europese trein moest en zou verdergaan. Resultaat: meer dan 23 miljoen Europeanen zijn werkloos en meer dan 120 miljoen inwoners leven in armoede. Of hoe Thatcher’s profetie menig eurofiel zou moeten doen wegkruipen van schaamte.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.