VOLG ONS OOK OP:

Slimste school van Vlaanderen stemt overwegend Vlaams (Belang)

Nieuws • 03 mei 2012

Op 23 april werd het Sint-Dimpnacollege te Geel uitgeroepen tot “Slimste school van Vlaanderen”. Gisteren deed ze die naam alle eer aan door van het Vlaams Belang de grootste partij te maken met net geen 30% van de stemmen. Proficiat en bedankt! Lees hier onder het artikel in de Gazet van Antwerpen:

Geel: Laatstejaars stemmen overwegend Vlaams

De laatstejaars van het Geelse Sint-Dimpnacollege brachten woensdag een verrassende stem uit. Na vier jaar is de populariteit van N-VA gebroken door Vlaams Belang.

Het Sint-Dimpnacollege in Geel bracht de zesdejaars tijdens de lessen geschiedenis maandenlang de beginselen van de Belgische politiek bij. Dat is een jaarlijkse traditie, maar in een verkiezingsjaar als dit krijgt het een speciaal cachet. Want de grote meerderheid van deze jongeren mag in oktober voor de allereerste keer hun stemplicht vervullen.

Een poll voorafgaand aan de introductie in de politieke partijen gaf in de zeven klasgroepen opmerkelijke resultaten. Elke studierichting had wel zijn eigen favoriete partij, terwijl over de totale groep N-VA (36 procent) en CD&V (22 procent) het populairst bleken. De apotheose van de lessenreeks vond woensdag plaats, waarbij nationale politici als Freya Piryns (Groen!), Griet Smaers (CD&V) of Vera Celis (N-VA) persoonlijk de partijstandpunten aan de leerlingen kwamen toelichten. Die moesten nadien in het stemhokje de partij van hun voorkeur aanduiden.

De stembusgang van woensdag kende een bijzonder verrassend resultaat. Waar Kris Van Dyck van N-VA sinds 2008 vier jaar op rij onafgebroken de meeste jongeren wist te paaien, moest vervangster Vera Celis zich met een tweede stek tevreden stellen. Het Vlaams Belang werd met bijna 29 procent van de stemmen woensdag de grote overwinnaar.

“Het bewijs dat jongeren hun eigen keuze maken en zich niet laten beïnvloeden”, vond Vlaams Belanger Tim Willekens uit Schoten. “Deze school laat zich niet in een cordon zetten.”

(Bron: GvA – HO)

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31