VOLG ONS OOK OP:

Recht op veilig onderwijs: Tijd voor andere aanpak

Persberichten • 04 maart 2011

VBJ bindt strijd aan met geweld op en rond school

Vorig jaar werden elke schooldag gemiddeld 76 processen-verbaal uitgeschreven voor geweld en agressief gedrag op school.  En het blijft niet bij diefstallen, vernielen van schoolmateriaal, steaming, vechtpartijen, drugs of verboden wapenbezit. Ook steekpartijen komen frequenter voor. Naar aanleiding van een reeks gewelddadige incidenten sloot een hogeschool in Kuregem er zelfs tijdelijk de deuren.

Terwijl veilig onderwijs een basisrecht zou moeten zijn, worden leerlingen – en ook leerkrachten – steeds vaker slachtoffer van geweld op of rond de school. Een nieuwe VBJ-campagne “recht op veilig onderwijs” moet het toenemende geweld op school onder de aandacht brengen.

VBJ verspreidt de komende weken duizenden pamfletten en affiches; en pleit daarmee onder meer voor absolute nultolerantie tegenover geweld op school, een kordate aanpak van misdrijven en strenge straffen voor amokmakers, gerichte controles door de politie op verboden wapenbezit en drugs in scholen of een strikte opvolging van probleemjongerenen. Op www.vbj.org is ook een filmpje te bekijken met enkele pakkende getuigenissen van geweld op en rond school.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31