VOLG ONS OOK OP:

[PM] Vlaams Belang Jongeren voeren actie aan VTI Zandhoven

Persberichten • 19 april 2017

VBJ voerde vanochtend actie aan het VTI van Zandhoven. De jongeren van het Vlaams Belang protesteerden daarmee tegen het verplichte moskeebezoek dat de school organiseert. “Scholen dienen om jongeren kritisch te leren denken, niet om hen een bepaalde overtuiging op te dringen,” aldus nationaal voorzitter Bart Claes.

Het Vrij Technisch Instituut Zandhoven, dat afhangt van het Katholieke bisdom Antwerpen, organiseert deze vrijdag een verplicht bezoek aan een moskee te Genk, waarvoor de leerlingen 30 euro wordt aangerekend. Volgens de Vlaams Belang Jongeren is het ongehoord dat scholen hun leerlingen tot een dergelijk bezoek verplichten. Ze beroepen zich daarbij op artikel 20 van de grondwet, dat stelt dat niemand op enigerlei wijze gedwongen kan worden “deel te nemen aan handelingen en aan plechtigheden van een eredienst”.

Bovendien is de Islam geen Europese religie en zal ze dat nooit worden. Toch lijken scholen zich steeds intensiever op de Islam te richten in plaats van op onze eigen levensbeschouwingen. De manier waarop dat gebeurt, is gewoonlijk bijzonder kritiekloos, terwijl er met de Islam wel heel wat problemen zijn.

Volgens de brief aan de ouders wordt bij afwezigheid enkel vrijstelling verleend mits een doktersattest. Als leerlingen dan toch verplicht worden een moskee te bezoeken, hopen de Vlaams Belang Jongeren dat ze er tenminste eens zeer kritisch bij stilstaan en zeer pertinente vragen durven stellen. “Daarom geven we de scholieren een pamflet mee met acht kritische vragen over de Islam, onder meer over vrouwenbesnijdenis, onverdoofd slachten, homo- en jodenhaat en democratie,” zo stelt Bart Claes. “Op die manier kunnen ze zelf tot een eigen mening komen.”

Hoewel Vlaams Belang op een deftige en rustige manier de pamfletten uitdeelde, vond de directie de actie ongepast en vorderde zij de politie die zich echter diende te beperken tot de controle van de identiteiten. Bovendien vond de directie het nodig om ook enkele leraars te vorderen om de pamfletten bij de ingang terug afhandig te maken van de leerlingen. Dit heet waarschijnlijk correct opvoeden.

Bart Claes
Voorzitter VBJ

Paul Stulens
Voorzitter Vlaams Belang Zandhoven

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.