VOLG ONS OOK OP:

[PM] Vlaams Belang Jongeren plaatsen netneutraliteit op agenda

Persberichten • 27 november 2017

De jongerenorganisatie van het Vlaams Belang vraagt haar moederpartij om netneutraliteit op te nemen als officieel standpunt. Netneutraliteit houdt in dat internetproviders geen internetverkeer mogen blokkeren of vertragen. Volgens VBJ-voorzitter Bart Claes is het een principe dat essentieel is om de openheid van het internet en de vrije meningsuiting te garanderen.

 

Momenteel zijn er drie landen die wetgeving met garanties rond netneutraliteit hebben: Chili, Nederland en de Verenigde Staten. In de VS dreigt de wetgeving onder invloed van lobbywerk teruggeschroefd te worden. Op die manier zouden internetproviders bijvoorbeeld eigen streamingdiensten voorrang kunnen geven op diensten zoals YouTube, waardoor deze laatste moeilijker beschikbaar wordt.

 

Bovendien garandeert netneutraliteit dat internetproviders geen dataverkeer blokkeren, met uitzondering van maatregelen om de privacy te beschermen of om de verspreiding van virussen tegen te gaan.

 

“Zonder netneutraliteit kan een situatie ontstaan waarbij bedrijven betalen om hun dataverkeer voorrang te geven, waardoor de gewone websites en gebruiker op een ‘slow lane’ terechtkomen. Dat zou een stap in de foute richting zijn.”

– Bart Claes

Verder is netneutraliteit ook een belangrijke garantie dat internetproviders geen censuur kunnen toepassen. “Het internet moet een haven van meningsvrijheid en open debat blijven”, besluit de VBJ-voorzitter.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31