VOLG ONS OOK OP:

[PM] Plaatstekort in het onderwijs: in Brussel, maar meer en meer ook in Vlaanderen

Persberichten • 04 maart 2015

Meer dan de helft van de kinderen die werden aangemeld voor een plaats in het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel voor volgend jaar, hebben geen plaats gekregen. De cijfers zijn ontluisterend: van de meer dan 5000 kinderen die werden aangemeld, is er voor 2800 onder hen nog geen plaats gevonden.

De grote oorzaak van deze wantoestand is het GOK-decreet. De Vlaams Belang Jongeren drongen er tot op de dag van vandaag reeds herhaaldelijk op aan om dit GOK-decreet per direct te herbekijken. Wij pleiten daarbij voor een 100%-voorrangsregel voor Nederlandstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs, iets wat vandaag de dag op onbegrijpelijke wijze nog niet het geval is.

Capaciteitsproblemen in het onderwijs zijn echter geen uitsluitend Brusselse problematiek. Ook in Vlaanderen voelen vele ouders zich genoodzaakt om soms zelfs enkele dagen lang te kamperen voor de school van hun keuze. Hoewel verschillende steden met een centraal aanmeldingspunt werken, wat kamperen overbodig maakt, is dit nog steeds niet overal in Vlaanderen het geval.

Naast capaciteitsuitbreiding, moet er dan ook zo snel mogelijk werk gemaakt worden van een vereenvoudigd en toegankelijk inschrijvingsbeleid. Vlaams Belang heeft inzake deze problematiek steeds een voortrekkersrol gespeeld. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar hamerde VBJ-bestuurslid Reinoud Van Stappen bijvoorbeeld al op dit punt. We hopen dat Vlaams minister van onderwijs Crevits de nodige stappen onderneemt om deze problematiek aan te pakken. Indien niet, zullen we haar zoals steeds van weerwoord dienen.

Bekijk ook bijgevoegd YouTube-filmpje waar bestuurslid Reinoud Van Stappen deze problematiek reeds aankaartte tijdens de vorige nationale verkiezingen:

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31