VOLG ONS OOK OP:

[Opinie] Kunnen jongeren binnenkort nog een eigen huis kopen?

Nieuws, Opinie • 28 november 2013

Turn-Key-ImageNu dat het woningbeleid geregionaliseerd wordt, staat ons een grote verschuiving in de betaalbaarheid van eigen woonst te wachten. Belgen hebben een baksteen in de maag, net zoals ik er de maag van vol heb dat cliché te herhalen. Tijd dus om dat stuk mortel eens uit te braken, zeker omdat onze opkomende generatie hier vooral mee geconfronteerd zal worden.

Reality Check

Ja, de huurmarkt in België is traditioneel miniem. Ja, de woonbonus zorgt voor betaalbaarheid. Ja, sociale woningen vangen de rest wel op. Voorlopig.

En neen, de woonbonus zal niet worden afgeschaft. Neen, sociale woningen zullen met de aankomende N-VA/Voka-staatsgreep niet verdwijnen. Ze verlagen de lonen wel/”maken ze competitief” en je kan straks allicht nog een sociale woning voor je derde kleinkind reserveren, maar dat terzijde.

Wat is nu de realiteit op de markt? Bouwgronden in Vlaanderen zijn zo zeldzaam als panda’s, dus die voormelde baksteen ligt al in de maag te schimmelen. Huizen doen het goed tussen 100.000 EUR en 300.000 EUR. Daarboven is het in volume verwaarloosbaar, dus merken we niet dat er toch een genre vastgoedcrisis in België gaande is. Niet voor niets dat de meeste partijen voor herbestemming van villabouw uit de ’60-’80 pleiten, maar begin er eens aan.

Huren wordt noodzaak

Als je wil investeren met een grote zak geld, dan zal je de komende tijden vast mogelijkheden krijgen door verbouwingen en herbestemmingen. Dat zal de Pools… sorry, “onze” bouwsector een beetje ademruimte geven. Zeker nu jan-en-alleman van zijn zwart geld af probeert te raken.

En ja, ik zeg investeren. Want als je gaat kopen met een hypotheek op dertig jaar, dan hang je binnenkort. Even vluchtig overlopen waarom.

Door de nieuwe EPB-normen zal je na de daar uit voortkomende verbouwingsgolf (en doorverrekening in verkoopprijs) behoorlijk diep in je zakken mogen tasten om nog te kunnen kopen. Wanneer de deflatiegolf toeslaat worden de hypotheken ook duurder, woonbonus of niet. Sterkte overigens als je onlangs een hypotheek tegen variabele rentevoet hebt afgesloten.  Herbestemming zal de waarde van Belgisch vastgoed nog verder de hoogte in duwen, al zal zich dat niet snel in nationale cijfers uiten. Dit laatste omdat saneringen van krotten opwaarts en villa’s neerwaarts elkaar uit zullen balanceren.

Geen erg, je zal nog steeds een comfortabel dak boven je hoofd kunnen veroorloven. Gehuurd, welteverstaan. Ondertussen zal immers elke sukkelaar die ooit tot het kopen van zo’n flashy “nieuwbouwinvesteringsappartement” verleid is geweest door Optima & co tegen een aardig lager prijsje moeten verhuren. Daar is de enige significante bouwdrift in ons land merkbaar en daar zou zich dan ook vrij snel een minizeepbel kunnen tonen.

De huurmarkt in België : 24%, de sociale woningen: 7%. Ter vergelijking, in Nederland zijn diezelfde cijfers 46% en 32% (al zijn die zogeheten “corporaties” slechts met een vat zout “sociaal” te noemen). Het vraagt geen genie om te zien dat het aantal huurders de komende jaren zal stijgen in België.

Middenklasse

Maar daarmee zullen we ook de middenklasse zien verdwijnen. Je behoort immers niet tot de middenklasse op basis van je maandloon, wel op basis van je eigendom. Zij het je eigen onderneming dan wel je eigen huis. Dit bepaalt de basiskoopkracht en daarmee gelijk de economische weerstand en stabiliteit van ons land.

Of waarom huurland Duitsland met haar brutomaandlonen van 500 EUR per maand dankzij mini-jobs en Hartz IV enkel door internationale prestige anderen de loef afsteekt, het is er voor de gemiddelde Duitser minder prettig.

Jongeren willen eigen woning

Het Vlaams Belang wil huisvesting betaalbaar maken en houden en sociale huisvesting opwaarderen. Wat dat inhoudt, kan men in het sociaal programma van eerder dit jaar lezen. Bij de Vlaams Belang Jongeren willen we het gerust nog een stapje verder nemen: huisvesting moet niet alleen betaalbaar blijven, een huis kopen moet ook voor onze generatie mogelijk zijn. Sterker nog: het is volgens ons de basisvoorwaarde om de sociale ladder te kunnen beklimmen.

In de plaats van het huidige systeem van sociale huisvesting, zou bijvoorbeeld onderzoek mogen gedaan worden naar een hervorming tot een systeem van renteloze leningen die enkel bij tewerkstelling afbetaald hoeven te worden en niet meer dan één vijfde van het inkomen bedragen. Dit kan door de toekomstige herbestemmingsgolf gecombineerd worden met commercieel verhuur waarin de overheid wel inkomsten verdient.  Die herbestemming en renovatie op particulier initiatief stimuleren zal meerwaarde forceren, wat economie en koopkracht ten goede komt. Door sociale eigendomstgarantie is er geen verlies bij sociale tegenslag en blijft de overheidslast laag. Het bevordert ten slotte responsabilisering, wat gecombineerd met sociale controle en een wonen-in-eigen-streek beleid ook de leefbaarheid automatisch verbetert.

Het is maar een gedachtepiste natuurlijk, maar wel een die akelig relevant zal worden over een paar jaar. Mondialisme drijft de uitersten in onze maatschappij uiteen en zal de middenklasse vernietigen. In de Verenigde Staten zie je dat nu al, met Wall Street die massaal huizen opkoopt. Kersvers Nobelprijswinnaar Economie Robert Shiller heeft voorspeld dat de huizenmarkt daardoor op den duur over zal gaan op hedgefunds in de plaats van particulieren. Dat hij dit toejuicht, dat zegt vooral iets over het dominante economische dogma dat alle financialisering van het kapitaal toejuicht. Niettemin, wanneer het regent in de Verenigde Staten…

De Vlaams Belang Jongeren kiezen resoluut voor de sociale opwaardering tot middenklasse in de plaats van proletarisering (socialisme en kapitalisme) of dominantie door kapitaal (óók socialisme en kapitalisme). Een herstel van onze economie kan niet verder ten koste van het volk gaan. Daarom raden wij u aan zeer nauwlettend in de gaten te houden hoe de traditionele partijen (plus N-VA) hun handeltje de komende tijden verkopen. Voor je het weet kom je er als aspirant-huiseigenaar immers bekaaid van af, heeft de afgelopen vijf jaar crisis ons geleerd.

En als u daar bedenkingen bij heeft, wij horen ze graag.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31