VOLG ONS OOK OP:

Jonge afdelingsvoorzitters aan het woord

Nieuws • 04 mei 2012

Naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen richten we onze blik op enkele jonge afdelingsvoorzitters. Ondanks hun jeugdige leeftijd zijn Frederik Vandelannoote (26 jaar)  uit Tienen en Reccino Van Lommel (25 jaar) uit Turnhout belast zijn met de taak om lokale kandidaten te zoeken en lijsten in te dienen. We nodigden hen uit voor een interview.

Vanwaar die roeping om afdelingsvoorzitter te worden?
(Frederik) Een roeping was het niet echt, het was meer een samenloop van omstandigheden. Ondanks dat is het een grote eer om nu al het vertrouwen te krijgen van de afdeling. Een voorzitter is als een voetbalcoach die zijn beste team opstelt voor de komende match. Tevens zorgt hij voor de nodige training en motivatie van zijn team. En dat zijn dingen die ik graag doe. Gelukkig is de taak niet onoverkomelijk gezien ik in Tienen een paar ervaren spitsen heb rondlopen.

(Reccino) Voor mij was het ook niet echt een roeping, al maak ik er geen geheim van dat ik van nature graag mijn verantwoordelijkheid opneem. Toen ik enkele jaren geleden afdelingsvoorzitter werd in Turnhout, kreeg ik het vertrouwen van de oudere generatie die van mijn afdeling een voorbeeld van verjonging wilde maken. Wij zijn daar al een tijd mee bezig. Overigens is het altijd mijn ambitie geweest om met mijn jonge dynamiek de afdeling bruisend te houden door onder andere deel te nemen aan nationale en lokale campagnes waarmee we absoluut in het straatbeeld aanwezig zijn.

Mis je dan niet de nodige ervaring die de oude rotten in het vak wel hebben?
(Reccino) Ik ben altijd van mening geweest dat er een goede mix moet zijn tussen verjonging en ervaring. Dat principe zal ik bij de lijstvorming beslist in mijn achterhoofd houden. Ervaring mogen we niet zomaar over boord gooien en jongeren hoeven niet perse opnieuw het warm water uit te vinden. Op de fundamenten van het Vlaams Belang moeten we blijven voortbouwen, al moeten we durven onze visie aan te passen aan de huidige politieke context. Voor mij is het juist belangrijk om in bepaalde situaties terug te kunnen vallen op de ervaring van die oude rotten, waaraan ik uiteraard vernieuwende ideeën kan toevoegen om tot een goed recept te komen. Vanuit mijn functie als voorzitter van VBJ Kempen wil ik de overige afdelingen in onze regio stimuleren om in te zetten op verjonging bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat is immers de enige manier om continuïteit in onze partij te garanderen.

(Frederik) Ervaring is natuurlijk iets dat slechts met de jaren komt. Niet voor niets zei Plato dat politici 50 jaar oud moeten zijn voor ze zich verkiesbaar zouden mogen stellen. Maar jonge mensen hebben ook hun voordelen. Jeugd brengt altijd militantisme, radicaliteit en ideologie met zich mee. Stuk voor stuk dingen die een partij in moeilijkheden kan gebruiken. Voor ik lid werd van de partij ben ik jaren actief geweest in de politieke studentenvereniging NSV!. Ik was ook een jaar Praeses van NSV! Hasselt. Door de “vage” beginselverklaring is er een enorme verscheidenheid aan meningen binnen NSV! en leer je onvoorstelbaar veel. Zo ga je dingen ook anders zien dan de “oude rotten” die al decennia meedraaien in een “strikter” partijprogramma. Jeugd en ervaring hebben dus een positieve wisselwerking.

Wat zijn je persoonlijke ambities?
(Frederik) De partij mag gerust wat verjongen, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. Met input van nieuwe ideeën en visies kan de partij enkel welvaren. Een partij zonder regeneratie van ideeën is ten dode opgeschreven. De maatschappij veranderd, er ontstaat een andere realiteit en er zijn nieuwe oplossingen nodig. Dit zijn de dingen waar ik aan wil meewerken en zijn ook de redenen waarom ik lid ben geworden. Een anti-euro & anti-EU standpunt, evenals een meer solidaristische economische visie ontwikkelen binnen de partij zijn mijn grootste ambities. Het zijn immers thema’s die in verloop van tijd het islamverhaal zullen gaan overvleugelen en ons duidelijker zullen profileren ten opzichte van de N-VA en andere partijen.

(Reccino) Mijn ambitie is vooral om op korte termijn mee in te kunnen zetten op de verjonging van onze partij. Niemand geniet het eeuwige leven en we hebben echt nood aan jong bloed. Het is nu of nooit. Beroepshalve is het als jonge manager niet evident om je in te zetten voor dergelijke projecten, maar ik maak er geen probleem van om mijn nek uit te steken aangezien ik er rotsvast van overtuigd ben dat er iets moet veranderen in Vlaanderen en Europa. Ik besef als economist maar al te goed dat de deelname aan de euro ons op middellange termijn zuur zal opbreken en dat het bemoeizuchtige Europa een België in het groot aan het worden is waarbij de Vlaming opnieuw mag opdraaien voor transfers aan de overige lidstaten. Ook als ik dagelijks geconfronteerd wordt met de oprukkende immigratie in mijn stad, voel ik de drang om mij verder te engageren binnen de partij. Het Vlaams Belang is altijd de trendsetter geweest van nieuwe ideeën die zonder wollige praatjes zegt waar het op staat en dat is voor mij een van de redenen die me sterkt in mijn overtuiging dat deze partij voor mij het enige alternatief is. Aan die nieuwe ideeën wil ik graag meewerken om van Vlaanderen een welvarend en leefbaar land te maken.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31