VOLG ONS OOK OP:

Jammerende sjoemelaarster

Nieuws • 19 december 2013

Het was een knap staaltje politiek theater. Een recidiverende sjoemelaarster als Fientje Moerman vroeg met goed geacteerde verontwaardiging meer respect voor politici. Zij probeerde zichzelf af te schilderen als een onschuldig slachtoffer van vooroordelen en vervolging. Als Vlaams parlementslid heeft zij een loon waar gewone mensen slechts van kunnen dromen, maar zij vindt zichzelf al even zielig als een Indische paria of een dwangarbeidster in een Chinees strafkamp.

Fientje Moerman is geen onschuldig slachtoffer van het keiharde politieke bedrijf. Zij heeft actief en enthousiast meegedaan met het nepotisme en de graaicultuur. In 2007 gooide zij tienduizenden euro’s over de balk gegooid een handelsmissie in Canada, met aansluitend nog eens duizenden euro’s tijdens een reisje in de VS. Allemaal op kosten van de belastingbetaler. Ze sjoemelde met een contract van meer dan 200 000 euro met het adviesbureau PPS, dat in ruil daarvoor – figuurlijk – alleen lege adviesdozen leverde. Dat ging gepaard met geknoei met fictieve aanbestedingen. Op basis van het rapport van de ombudsman stelde de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie een pv op, dat werd overgemaakt aan het parket. Maar de tentakels van OpenVLD reikten zeer ver: dat pv bleef anderhalf jaar onaangeroerd liggen. Ze benoemde haar eigen echtgenoot tot bestuurder van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap. Ze verspilde miljoenen in de oprichting van de volkomen overbodige stichting Hercules, die alleen diende om politieke vriendjes te kunnen benoemen, onder wie haar adjunct-kabinetschef. Tenslotte moest ze wegens onbehoorlijk bestuur aftreden als Vlaams minister.

Als OpenVLD een eerlijke partij was – wie lacht daar? – dan had ze zo’n sjoemelaarster als een hete aardappel laten vallen. Maar OpenVLD haalde haar tegen alle afspraken en beloften in weer binnen als Vlaams Parlementslid, viste haar op als bestuurslid van Sea-Invest in Gent en beloonde haar met een veilige tweede plaats op de Oost-Vlaamse lijst voor de verkiezingen van 2009. Daarmee bewees OpenVLD dat zij graaien en sjoemelen helemaal niet zo erg vindt. Of toch minstens dat zij niet in staat is rotte appels uit de partijmand te verwijderen.

Als onkreukbare en hardwerkende politici samen met  sjoemelaars en luilakken in dezelfde zwarte zak gestopt worden, dan hebben zij reden tot klagen. Maar Fientje Moerman niet. Voor dat soort parasieten kan niemand respect hebben. Haar protesten waren misplaats en ongelooflijk hypocriet.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

Er zijn momenteel geen toekomstige events.