VOLG ONS OOK OP:

Guldensporenbetoging: interview met Luc Vermeulen

Nieuws • 03 juni 2013

Op 7 juli trekt de heel-Nederlandse actiegroep Voorpost de straten op in Ronse voor hun Guldensporenbetoging. Hoog tijd voor een interview met actieleider Luc Vermeulen.

VBJ: Waarom betoogt Voorpost?

Luc: Twee voorbije activiteiten  waren de aanleiding  dat Voorpost besliste om op 7 juli een betoging te organiseren door Ronse.
Vorig jaar organiseerden we een Guldensporen wandeling door deze Vlaamse stad. Waarbij we enerzijds zelf konden vaststellen wat de faciliteiten teweeg brachten voor Ronse en anderzijds konden kennis maken met de agressiviteit van een bepaalde bevolkingsgroep en de intolerantie van een aantal linkse Ronsenaars.
De tweede activiteit die aanleiding gaf voor het organiseren van deze betoging was de uiteenzetting die Vlaams Belang volksvertegenwoordiger Erik Tack bracht voor Voorpost tijdens de ochtend van de Ronde van Vlaanderen dit jaar. Voorpost was  op weekeinde te Ronse om tijdens de Ronde een 1000 Leeuwenwimpels uit te delen op de Kruisberg.
In zijn uiteenzetting had hij het uitvoerig over de nefaste gevolgen van de faciliteiten voor de gemeente Ronse.

Enerzijds kosten deze faciliteiten handenvol geld aan deze armlastige gemeente voor vertaalwerk en aanverwante en anderzijds oefenen deze faciliteiten voor Franstaligen een aantrekkingskracht uit op talrijke (Franstalige) vreemdelingen (meestal van Marokkaanse oorsprong) die het dure Brusselse wisselen voor het goedkope Ronse. Ronse is de goedkoopste gemeente om te huren in Vlaanderen.
Het resultaat is er naar. De faciliteiten in Ronse zijn aanleiding voor steeds verdere verfransing van de gemeente en een steeds talrijker wordende bevolking van vreemde oorsprong met alle problemen van dien.
Het was zo erg dat het vorige gemeentebestuur (CD&V en SP.A) een motie stemde voor de afschaffing van de faciliteiten. De SP.A stemde tegen(wat had je gedacht) maar de motie kreeg de steun van het Vlaams Belang.
Voor Voorpost dus meer dan redenen genoeg om ook hier de strijd voor de afschaffing van de faciliteiten kracht bij te zetten via een betoging. De datum is niet zomaar gekozen. Met Voorpost vinden we nog altijd dat zolang Vlaanderen niet onafhankelijk is, de Vlaams-nationale feestdag een strijddag moet blijven.

VBJ: Haalt betogen nog wel iets uit in tijden van internet?

Luc: Deze vraag laat vermoeden dat men denkt dat oplossingen voor dit soort problemen eventueel of even goed kunnen opgelost worden via ‘actie’ op het internet.  Niets is minder waar natuurlijk. Van virtuele betogingen op internet ligt niemand wakker.
Alleen reeds onze aanvraag tot betogen bracht de hele problematiek al in de media. Ondermeer De Standaard en het Nieuwsblad brachten reeds artikels over onze manifestatie.
Uiteraard zullen we alle middelen gebruiken om de nodige propaganda te maken voor deze Guldensporenbetoging en daar is internet niet de minste van!

VBJ: Ronse is niet bij de deur. Verwachten jullie veel volk en hoe geraakt iedereen daar?

Luc: Voeren lag ook niet ‘dicht bij de deur’ voor de meeste betogers van toen en daar was ook veel volk. Afstand en vervoer zijn niet de doorslaggevende argumenten om al dan niet mee te gaan betogen. Motivatie, thema en actualiteit bepalen veel meer het succes van een betoging.
Van uit diverse steden in Vlaanderen worden bussen ingelegd zodat iedereen die van de Vlaams-nationale feestdag ook een strijddag wenst te maken, op een makkelijke en goedkope wijze ter plaatse geraakt.

VBJ: Verwachten jullie problemen met de politie of de gemeente?

Luc: Wij hebben zoals het hoort een officiële toelating gevraagd om te betogen en wachten nu op antwoord. Er is geen enkele reden om deze manifestatie te verbieden. Mochten er al tegenbetogingen zijn dan is het de taak van de politionele diensten om ons democratisch recht van te betogen te vrijwaren.
Voorpost staat op zijn recht om te betogen. Mocht er al een verbod komen, dan zullen we dat aanvechten via een kortgeding bij de rechtbank!
Wij rekenen op een sterke deelname van VBJ aan deze manifestatie.

VBJ: Tot slot. Kan je nog wat praktisch zaken meegeven met onze lezers?

Luc: We komen sowieso samen voor de betoging om 13u op de parking in de Zonnestraat te Ronse.Er zullen ook bussen ingelegd worden in volgende steden: Antwerpen, Aalst, Gent, Oudenaarde, Oostende, Brugge, Roeselare, Veurne, Ieper en Kortrijk . Uren worden nog meegedeeld.

Inschrijven kan nu reeds via Luc Vermeulen 0475 295765 of oranje1302@hotmail.com

VBJ: Alvast veel succes en tot 7 juli!

Luc: Graag gedaan.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31