VOLG ONS OOK OP:

Geslaagde Winteracademie aan het IJzerfront

Nieuws • 24 februari 2015

VBJ wil dit jaar meer dan ooit inzetten op de politieke vorming van haar leden. Het startschot werd afgelopen weekend alvast gegeven met de traditionele winteracademie, die dit jaar in het teken stond van de Eerste Wereldoorlog.

Ondanks het feit dat het vrijdagavond pijpenstelen regende, slaagden de meeste deelnemers er toch in om het, althans voor sommigen, verre Ieper tijdig te bereiken. Na een welverdiende warme maaltijd, ging de Winteracademie dan ook officieel van start met de Algemene Vergadering, waar Reccino Van Lommel de jaarplanning van VBJ uit de doeken deed. De deelnemers konden met eigen ogen zien dat 2015 alvast geen verloren jaar zal zijn voor de Vlaams Belang Jongeren, in tegendeel.

Na deze startvergadering, namen vele VBJ’ers uitgebreid de tijd om een lokale specialiteit tot zich te nemen, meer specifiek het Poperings Hommelbier. Vanwaar deze naam? De streek rond Ieper en Poperinge is nog een van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar nog steeds hop wordt verbouwd. “Hommel” is in het dialect van de streek de naam voor ‘hop’, vandaar de naam van het bier, dat door brouwer Karel Leroy gecreëerd werd ter gelegenheid van de driejaarlijkse Hoppefeesten.

De volgende morgen zaten alle VBJ’ers fris en monter aan de ontbijttafel, ondanks de voor sommigen lang uitgelopen bierproeverij de avond voordien. De eerste spreker van het weekend was immers al om 9u00 gepland. Historicus Gui Van Gorp mocht de spits afbijten en deed dat met verve. Hij bracht aanwezigen heel wat bij over de frontbeweging en het activisme aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. In zekere zin is daar de Vlaamse Beweging zoals wij die vandaag kennen ontstaan. Men kan pas het heden begrijpen indien men het verleden kent. Geen toekomst zonder wortels. Dat gaat zeker op voor de eisen van de Vlaamse Beweging.

De volgende spreker, Johan Vanslambrouck, sloot naadloos aan bij de vorige. Hij had het immers over de IJzerbedevaart en hoe de verworden is tot de Ijzerwake. Een interessante uiteenzetting, daar vele aanwezigen de Ijzerwake als iets vanzelfsprekend beschouwen. Johan Vanslambrouck toonde echter in zijn betoog aan dat men niet alleen de Ijzerbedevaart in het verleden vernietigd heeft, maar dat men er ook alles aan gedaan heeft om de Ijzerwake zoals wij die vandaag kennen stokken in de wielen te steken. Gelukkig heeft men doorgezet, en kan deze traditionele bijeenkomst van de radicale Vlaamse Beweging nog steeds jaarlijks plaatsvinden. Hij rekende ook op de blijvende steun van de jongere generatie om dit mogelijk te maken. We kunnen Johan geruststellen: op de Vlaams Belang Jongeren kan hij alvast rekenen!

Na een uitgebreid middagmaal, trokken de Vlaams Belang Jongeren naar het bekende In Flanders Fields Museum, waar zij individueel de tijd kregen om de tentoonstelling te bekijken. Jammer genoeg moesten zij vaststellen dat men er in dit museum voor gekozen heeft de strijd van de Vlamingen ten tijde van de ‘Groote Oorlog’ volstrekt te negeren. Men zou bijna de indruk krijgen, dat men dat duistere deel van de geschiedenis van België ten alle koste verborgen wil houden…

Gelukkig zorgde Historicus Jan Huybrechts nadien voor de spreekwoordelijke opklaringen. Ondanks het regenweer, trakteerde hij de VBJ’ers immers op een bijzonder interessante rondleiding doorheen het historische centrum van Ieper, alwaar hij de nadruk legde op (opnieuw) door de traditionele gidsen weggemoffelde feiten omtrent de Eerste Wereldoorlog. Het werd een interessante tocht, hier en daar opgeleukt door een passend (niet altijd politiek correct) gedicht. De VBJ’ers luisterden allemaal aandachtig en lieten het regenweer niet aan hun koude kleren raken.

Eens de avond was aangebroken, genoten de VBJ’ers van een driegangenmenu in een gezellig restaurant op de mooie Grote Markt van Ieper, waarna de gebruikelijke kroegentocht werd ingezet. Een deel van de VBJ’ers koos er voor om de dansvloer op te springen, terwijl een aantal anderen liever een kroeg opzochten om daar lokale bieren te degusteren. Moe maar voldaan, vonden ze uiteindelijk allemaal hun bed.

De volgende ochtend nam Steven Utsi het woord. Waar de voorgaande sprekers het over het verleden hadden, sprak Steven over de toekomst. Hij gaf zijn visie over hoe en waarom Vlaanderen onafhankelijk zal worden, iets wat volgens hem onafwendbaar is. De Vlaams Belang Jongeren hopen alvast dat hij gelijk heeft!

Na deze laatste sessie volgde een brainstormsessie, waarna de VBJ’ers na een geslaagd weekend moe maar voldaan huiswaarts gingen.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31