VOLG ONS OOK OP:

Europese Commissie zet Zwitserse studenten buitenspel

Nieuws • 28 februari 2014

Woensdag 26 februari sijpelde een bericht via de media binnen in de Vlaamse huiskamers. De Europese Commissie had het besluit genomen om Zwitserse studenten niet meer toe te laten op Erasmus, een uitwisselingsproject waarbij studenten overal in Europa kunnen gaan studeren.

De grondslag van de houding van de Europese Commissie ten opzichte van Zwitserland ligt eerder in de tijd. Bij de toetreding van Kroatië op 1 juli 2013 tot de Europese Unie viel ook dat land onder de verdragen van Schengen. Zwitserland stemde in, rekening houdende met een strikt aantal voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het feit dat elke Kroaat moest kunnen aantonen dat ze werkzaam waren in de zogenaamde knelpuntberoepen.
Toch beslisten de Zwitsers op 9 februari een referendum te houden over het al dan niet toelaten van het vrije verkeer van Kroaten in Zwitserland: 50,3% van de bevolking ging niet akkoord met het nieuwe addendum aan het huidige vrije verkeer van mensen in het land. De regering volgde zijn burgers en ging niet akkoord met het extra land dat aan de verdragen van Schengen werd toegevoegd.

Als reactie op deze democratische beslissing heeft de Europese Commissie beslist om Zwitserland uit het Erasmusprogramma te weren. Dit wil zeggen dat de circa 2500 Zwitserse studenten die momenteel elders in Europa studeren of de circa 3000 studenten uit de rest van Europa die in Zwitserland studeren, volgende academiejaar niet meer dezelfde kansen krijgen.
Deze maatregel die op zijn zachtst gezegd kleinzielig mag genoemd worden, treft de toekomst van Zwitserland en dan vooral de Zwitserse studenten. Zij worden gestraft voor een democratische beslissing, enkel en alleen omdat deze indruist tegen de visie van de EU.

Dit is een duidelijke illustratie van de noodzaak om een Eurokritische stem in het Vlaamse politieke landschap te laten weerklinken: pro-Europa, maar anti-EU!

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31