VOLG ONS OOK OP:

Een drug te ver

Nieuws • 17 juni 2011

Het Liberaal Studentenverbond (LVSV) bepleitte in de media de wereldwijde legalisering van softdrugs. De liberale studenten vragen dat België, “als belangrijk transitland in het transport van drugs”, daarbij een politieke voortrekkersrol zou spelen…Blijkbaar zijn deze jongeren te “stoned” om stil te staan bij het feit dat softdrugs voor heel wat gebruikers een opstapje zijn naar zwaarder spul.

Onderzoekscijfers bewijzen deze ‘stepping stone’-theorie en geven aan dat occasionele cannabisgebruikers drie keer meer kans maken om harddrugs te gebruiken vóór ze twintig zijn. Wie op jonge leeftijd op wekelijkse basis een jointje rookt, heeft als volwassene zelfs twintig keer meer kans om hard drugs uit te testen of er verslaafd aan te geraken.

Door het gevoerde gedoogbeleid is ondertussen het taboe op cannabis volledig verdwenen en stijgt het gebruik. Meer dan één op vier jongeren gebruikt het, tot tien keer per week. Dit is een verdubbeling in twee jaar tijd. Ook nieuwe partydrugs en vooral cocaïne zijn aan een opmars bezig.   Maar liefst 1 op de 6 jongeren kruipt onder invloed van drugs achter het stuur…

Drugs zijn gevaarlijk en ondermijnen de volksgezondheid. Bovendien leiden ze heel vaak tot maatschappelijke overlast en criminaliteit. VBJ voert dan ook regelmatig prikacties tegen druggebruik. Na de succesvolle vormingsavonden over de gevaren van drugs steken we nu weer een tandje bij. Met een nieuwe anti-drugs-campagne onder de noemer “een drug te ver” zullen we vanaf september aan de schoolpoorten, aan de fuifzalen,… pleiten voor een kordate aanpak en onze leeftijdgenoten wijzen op de gevaren en de gevolgen van drugs.

Barbara Pas
Voorzitter VBJ

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31