VOLG ONS OOK OP:

Conservatives verliezen meerderheid in Verenigd Koninkrijk

Nieuws • 09 juni 2017

De Britse Conservatives van premier Theresa May lokten eerder dit jaar verkiezingen uit, in de hoop hun positie in het parlement (en daarmee ook hun onderhandelingspositie rond de Brexit) te versterken. Gisteren verloren ze echter een deel van hun zetels aan het linkse Labour, waardoor de partij nu geen absolute meerderheid meer heeft.

Volgens VBJ-voorzitter Bart Claes zijn er verschillende redenen waarom de Conservatives, ondanks een stevige voorsprong in de eerste peilingen, toch minder Britten konden overtuigen dan verhoopt. Twee belangrijke thema’s voor de partij waren aan de ene kant de Brexit, aan de andere immigratie en terrorisme.

Wat de Brexit betreft, werd het referendum vorig jaar gewonnen. Hoewel de scheiding daarmee verre van voltooid is, is de beslissing genomen en heeft de kwestie tijdens deze verkiezingen minder zwaar gewogen voor een deel van het electoraat.

Over immigratie en terrorisme hanteren de Conservatives een scherp discours, maar tegelijkertijd zijn ze deels verantwoordelijk voor de problemen. Verschillende mainstream-rechtse politici proberen zich te profileren rond deze kwestie, denk aan Sarkozy in Frankrijk of de N-VA in eigen land, maar eens aan de macht, is hun beleid niet overtuigend. Theresa May voerde destijds als Minister van Binnenlandse Zaken bijvoorbeeld scherpe besparingen door bij de politie.

Een derde thema speelde een belangrijkere rol bij de verkiezingen dan verwacht: de sociaaleconomische kwesties. De Conservatives staan voor een koud, neoliberaal beleid – in tegenstelling tot patriottische partijen zoals het Front National of het Vlaams Belang. Blijkbaar wist Labour met haar sociale beleid een gevoelige snaar te raken bij de gewone Britten.

Voor de Brexit-onderhandelingen, zullen deze verkiezingen alleszins een slechte zaak zijn. De eurocraten zijn vastbesloten om het Verenigd Koninkrijk te doen bloeden, en op die manier andere landen in het gareel te houden. Volgens VBJ dient de EU de Britten hun keuze te respecteren en naar een ‘propere’ afscheiding toe te werken. Noch de Britten, noch de andere Europeanen zijn immers gebaat bij een vernederend ‘Verdrag van Brexailles’.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.