VOLG ONS OOK OP:

Veiligheid is een recht

 

veiligheidiseenrechtVeel slachtoffers van criminaliteit zijn jongeren. Zo worden scholieren op school vaak het slachtoffer van pesterijen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld. En het moet gezegd worden: zeer vaak zijn de daders vreemdelingen.

Ook op straat en zeker ook in het uitgaansleven is het allesbehalve veilig: geweld en steaming (een bende omsingelt een slachtoffer en dwingt hem portefeuille en GSM af te geven) zijn een dagelijkse realiteit geworden voor Vlaamse jongeren, zeker in de steden.

Verbaast deze evolutie nog iemand? Neen, criminele jongeren zijn in België immers vrijwel straffeloos. De maximale straf die criminele “jongeren” riskeren is een kort verblijf van enkele maanden in een instelling. Vaak worden ze zelfs niet opgesloten en komen ze er vanaf met een berisping of een zogezegde ‘alternatieve straf’. Dus doen ze gewoon voort.

VBJ zegt: gedaan met deze misplaatste verdraagzaamheid tegenover criminelen. VBJ eist échte straffen, ook voor criminele minderjarigen, zodat hun leeftijdsgenoten die zich wel gedragen opnieuw zorgeloos kunnen uitgaan en naar school kunnen gaan.

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31