VOLG ONS OOK OP:

Tienermeisjes ‘fucking nice stuff’?

Nieuws • 19 augustus 2010

De winkelketen JBC houdt momenteel een reclamecampagne om nieuwe kledingcollecties in de kijker te plaatsen. Eén van die collecties kreeg de naam ‘Titi and the German kid’ en richt zich specifiek tot jongeren. De collectie oogt naar eigen zeggen ‘fris, speels en verrassend’, ‘zorgt voor een eigenwijze look’ en ‘straalt jeugdig optimisme uit’.

Als politieke jongerenorganisatie kunnen we alleen maar toejuichen dat de keten tieners of jongvolwassenen als een belangrijke en aparte doelgroep beschouwt. Ook in het verleden was dit trouwens meer dan eens het geval. Wel vinden we dat het campagnebeeld van deze jongerencollectie,  een jong tienermeisje in een kledingstuk met onder meer het opschrift ‘I am cute and hard to get’ , bijzonder ongelukkig gekozen. Daarnaast wordt ook nog eens een pijl gericht op het tienermeisje met de dubbelzinnige boodschap: ‘Fucking nice stuff’, wat zowel betrekking kan hebben op de kledij als op het meisje zelf.

De bewuste reclamecampagne is werkelijk te gek voor woorden. Enerzijds worden tienermeisjes afgebeeld als een soort seks- en lustobject, want dat is waar het in de praktijk op neerkomt; anderzijds getuigt het campagnebeeld van zeer weinig gevoel voor ethische waarden of respect ten opzichte van jonge meisjes, de jeugd in het algemeen én de betrokken ouders. Wij hopen dan ook dat JBC dergelijke dubbelzinnige, zelfs seksistische reclamecampagnes in de toekomst zal vermijden. Zeker wanneer het gaat om campagnes die specifiek gericht zijn op jongeren.

Slide background

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Winteracademie Brugge

    februari 23 @ 19:00 - februari 25 @ 15:00
  2. VBJ op de Ronde van Vlaanderen

    april 1 @ 11:00 - 17:00
  3. Airsoft teambuilding @ Fort Knox (Lier)

    april 28 @ 13:00 - 17:30