VOLG ONS OOK OP:

[PM] Weg met de dubbele nationaliteit

Persberichten • 12 augustus 2016

U heeft ze ongetwijfeld reeds zien passeren, posters van droevig kijkende migranten naast de slogan “Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?” Het is de nieuwste oikofobe propaganda van het Minderhedenforum, vertegenwoordiger van etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Op uw kosten, overigens, de belastingbetaler.

Met deze ondoordachte campagne wil het Minderhedenforum “het noodzakelijke gesprek stimuleren” dat Vlaanderen volgens hen nodig heeft. Ons blijft het onduidelijk welk gesprek men hier precies mee wil aangaan. Als iemand zich na al die tijd nog moet afvragen wat het Vlaming zijn eigenlijk inhoudt, dan lijkt het alleszins duidelijk dat deze persoon het zelf niet is.

Een veel relevanter debat dat we onze samenleving zouden moeten voorschotelen is dat van de dubbele nationaliteit. En waarom in hemelsnaam het nog niet is afgeschaft in dit land.

De grootste problematiek van de fout die dubbele nationaliteit heet, is loyaliteit. Of althans, het gebrek eraan. Laat ons het even simplistisch voorstellen. Stel dat er een conflict uitbreekt tussen België en pakweg Turkije. Aan wiens zijde zal een persoon met Belgisch-Turkse nationaliteit staan? Denk misschien eens terug aan de zware rellen in onder andere Beringen door de aanhangers van Erdogan – dan is het antwoord duidelijk.

De gehele nationaliteitswetgeving binnen België is enorm laks. Zo ontbreekt momenteel nog steeds een burgerschapsproef met resultaatsverbintenis, kan een vreemdeling die in Vlaanderen woont onze nationaliteit bekomen zonder zelfs maar één woord Nederlands te spreken en wordt de Belgische nationaliteit zonder problemen aan vreemdelingen van tweede en derde generatie toegekend.

Het is onmogelijk integratie te promoten zolang het aannemen van een dubbele nationaliteit mogelijk is. Dit obstakel is een rem op de integratie van migranten in België. Of u heeft de Belgische (in de toekomst hopelijk Vlaamse) nationaliteit – of u heeft haar niet. Het moet gedaan zijn met van beide walletjes te eten. Want zoals Vlaams Belang in 2005 ook reeds duidelijk maakte aan Nezra Chekrouni, Marokkaans minister voor landgenoten in het buitenland: “immigratie is geen recht, maar een gunst”.

Laten we duidelijk zijn: bent u een Vlaming? Gedraag u er ook naar.

Maar bovenal, wees er fier op.

 

Bart Claes
Voorzitter VBJ

Adeline Blancquaert
Bestuurslid VBJ

ookvlaming

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31