VOLG ONS OOK OP:

[PM] Maak een einde aan het cordon médiatique!

Persberichten • 28 mei 2015

Gisteren verscheen er een opiniestuk van Tom Naegels, Ombudsman van De Standaard, waarin hij zijn visie geeft op het al dan niet bestaan van een cordon médiatique rond het Vlaams Belang. Dit stuk kwam er naar aanleiding van een klacht van een lezer die niet akkoord ging met het feit dat een (zoveelste) opiniestuk van Vlaams Belang niet werd gepubliceerd. In het betreffende opiniestuk wilde onze partij zich verdedigen tegen de aantijgingen van Groen-politici Bruno De Lille en Petra De Sutter, die in een eerder verschenen stuk het Vlaams Belang en de CD&V beschuldigden van een dubbelzinnige houding inzake homorechten. CD&V zag haar reactie wel gepubliceerd worden, maar onze partij werd categoriek geweigerd.

Reeds in 2006 gaf Peter Vandermeersch te kennen een opiniestuk van het Vlaams Belang zeker niet te weigeren als het journalistiek interessant is. Hij zei toen: “Ik zie niet in waarom we ze niet zouden publiceren. Vanmorgen stond er een vreselijk opiniestuk in onze krant, over de mp3-moord in Brussel. Pure toogpraat. Ga je een intelligent opiniestuk van Filip Dewinter weigeren terwijl je dat stuk wél geeft omdat het ondertekend is door een senator die, tot nader order, geen VB’er is? Ik ben zelfs geneigd nog méér opiniestukken van VB’ers te publiceren: als het politieke debat in Vlaanderen zich concentreert op het Vlaams Belang, kan je die partij niet doodzwijgen.” Zo stelde Vandermeersch zelfs dat de opiniestukken van het VB het niveau van de cafétoog meestal vér overschrijden. “Iemand als Gerolf Annemans dwingt je soms om na te denken“, aldus Vandermeersch.

Die woorden vielen blijkbaar in dovemansoren bij de Vlaamse media. Het is al jaren een feit dat de media een cordon rond onze partij optrekt. Men verwijt ons dat het Vlaams Belang steeds de grenzen van het democratische debat opzoekt. Dat onze standpunten en boodschappen ondemocratisch zouden zijn staat echter niet ter discussie. Uit een onafhankelijke studie die vorig jaar werd uitgevoerd bleek dat een meerderheid van de bevolking zowaar achter een groot deel van de strijdpunten van het Vlaams Belang kan scharen. Hoog tijd dus dat de Vlaamse media volwassen worden en het Vlaams Belang en zijn mandatarissen eindelijk correct beginnen te behandelen. Vlaamse media: maak een einde aan het cordon médiatique!

TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN

  1. Met VBJ naar European Youth Event

    mei 29 - mei 31